Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi








 Kinezyolojik Bantlama


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Fizyoterapi Programı Öğr. Gör. Mustafa Ferit Akkurt Kinezyolojik Bantlama hakkında bilgi verdi.


Öğr. Gör. Mustafa Ferit Akkurt, açıklamasını şu şekilde devam etti: "1973 yılında Japon doktor Kenzo Kase tarafından geliştirilen kinezyolojik bantlama, eklem hareketlerini kısıtlamaksızın insanların cilt yapısının özellikleri ve esnekliğine benzer bir bantlama yöntemi ile tedavi etme ilkesine dayanmaktadır."

"Günümüzde Fizyoterapistler tarafından sıklıkla uygulanan bu teknik, başta kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında uygulanmaktadır. Fizyoterapist tarafından seçilen hastaya uygun olan bantlama tekniğinin, insan fizyolojisinde iyileştirici bir etkisi vardır."

"Özellikle eklem hareketini kısıtlamadan eklem ve bağ dokusunu destek olur, uygulama bölgesideki ödemi azaltarak doğal iyileştirme sürecini hızlandırmaktadır."

UYGULANAN HASTALIKLAR 

"· Boyun, sırt, bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar

· Yumuşak doku ağrıları

· Miyofasyal ağrı sendromu

· Bölgesel kas spazmları

· Kas iskelet sisteminde yumuşak doku travmaları

· Spor yaralanmaları

· Eklem burkulma ve zorlanmaları

· Postür bozuklukları

· Eklem instabiliteleri

· Skolyoz

· Bazı ortopedik cerrahi girişimler sonrası (artroplasti, bağ tamirleri vs)

· Dejeneratif artrit

· Tendinit, bursit

· Plantar fasiit, epin kalkane

· İnaktivite, immobilizasyona bağlı kas güçsüzlükleri

· Ayak deformiteleri (halluks valgus, çekiç parmak pes planus vb.)

· Fiziksel aktive ve sportif faaliyet öncesi kas ve eklem çevresi dokularına destek vermek sebebi ile koruyucu amaçla kullanım"

UYGULAMA

"Elastik özelliğini 3-7 gün koruyabilen bantlar, %25 gerginlikle kağıt üzerine yapıştırılmış şekilde bulunur. Hastaya uygulamada fizyoterapist bantı uygun gerginliğe getirerek uygulamaktadır. Tamamen pamuk liflerine sarılı polimer elastik liflerden oluşan, Lateks içermeyen bantlar ısı ile aktive olarak hastaya uygulanır.

"Renklerin herhangi bir özelliğinin olmadığı düşünülse de, başka bir görüş bantların renklerinin farklı olması tedavide farklı etkiler gösterdiği görüşü de mevcuttur. Örneğin; Siyah renk sertliği, mavi renk soğuğu, kırmızı renk sıcağı temsil ettiği gibi. Kinezyolojik bantlama için kullanılan şeritler I, Y, X, tırmık ağ şekli verilere uygulanır. Bu uygulama tekniğini Fizyoterapist tarafından hastaya uygun olarak seçilir."

"Fizyoterapist bandın gerginliğine, rengine, şekline karar verdikten sonra hastayı uygulama için uygun pozisyona getirerek uygulamayı uygular ve tedaviyi sonlandırır. Günümüzde sporcuların sıklıkla kullanması sebebiyle ekranlarda sıklıkla rastladığımız ve popülaritesi yüksek olan bu tedavi yöntemi, konusunda uzman bir Fizyoterapistin uygulaması ile hastalar üzerinde iyi sonuçlar verdiği görülmektedir."

"Ayrıca uygulamanın ucuz olması ve hastayı günlük yaşamında kısıtlamaması nedeniyle sıklıkla kullanılan bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır."