Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi








 Fizik Tedavide Teknolojik Yaklaşımlar


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Fizyoterapi Programı Öğr. Gör. Ali Karaağaç, Fizik Tedavide Teknolojik Yaklaşımlar hakkında bilgi verdi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Ali Karaağaç, "Geçmişte, fizik tedavi ağır manuel ekipman ve geleneksel yöntemlere dayanıyordu. Fizik tedavinin temel amacı; insanların vücutlarını iyileştirme, rehabilite etme ve güçlendirme konusunda yardımcı olmak için aynı kalsa da, uygulamalar önemli ölçüde gelişti" dedi.

Fiziksel terapi teknolojisi ve bilimin yeni dönemine değinen Öğr. Gör. Ali Karaağaç, "Bu dönem yöntem ve araçlarla başlar. Fizyoterapistler bir zamanlar sadece gözlerine, ellerine ve geleneksel uygulamalarına güvenirken, şimdi bu uzmanlığı çeşitli dijital ve robotik teknolojiyle birleştirebilirler" ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör. Ali Karaağaç açıklamasına şunları kaydetti: "Bir hastanın yürüyüşünü değerlendirmek, örneğin bir zamanlar basit bir görsel test gerektiriyordu. Şimdi ise fizyoterapistler inme rehabilitasyonu, yara iyileşmesi ve nörolojik bozukluklar için daha kesin bir değerlendirme yapmak için gelişmiş yürüyüş analizi ve video izleme özelliğini kullanıyor. Benzer şekilde, koltuk değneklerinin ve diğer aletlerin kullanımı robotik cihazlar ve diğer gelişmiş protezlerle desteklenmektedir"

"Ön çapraz bağ yırtıkları ve ayak bileği burkulmaları gibi problemler için görünüm ve zaman çizelgesi çok daha fazla önem kazanmıştır. Bunun da ötesinde, hastalar ve fizyoterapistler, taban çizgileri belirlemek, hedefler oluşturmak, ilerlemeyi ölçmek ve hatta egzersiz planları tasarlamak için akıllı telefon uygulamalarını bile kullanabilirler."

Anti-Gravite Teknolojisi

"En son gelişmelerden biri, bazen vücut ağırlığı desteği olarak adlandırılan hassas ağırlık kaldırma teknolojisinin kullanımı olmuştur. Anti gravite teknolojisi; fizyoterapistlerin vücut ağırlığı üzerindeki etkisini azaltmalarına yardım eder. Bu, yeniden yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olur, ağrısız rehabilitasyon sağlar ve iyileşme sürelerini optimize eder"

Robotik

"Fizik tedavideki bir diğer önemli gelişme robotiktir. Birkaç örnek olmasına rağmen, biyonik uzuvlar en faydalı ve etkili terapiler olarak ortaya çıkmıştır. Biyonikler, yürümek, oturmak ve ayağa kalkmak gibi aktiviteler sırasında gelişmiş yardım sunan giyilebilir cihazlardır"

Tüm Bunlar Hastalar İçin Ne İfade Ediyor?

"Antigravite teknolojisi, video izleme ve robotik gibi yeni teknolojiler hız kazandıkça, daha etkili ve verimli fizik tedavi daha yaygın olarak bulunabilecektir. Bu, elbette, hastalar ve aileleri için harika bir haber. Yeni teknolojiyle, hastalar yaşamlarına daha hızlı ve daha güvenle dönebilirler. Her ne kadar fizik tedavinin temelleri test edilmiş ve doğru olsa da, fizik tedavinin evrimi daha kesin ve daha güvenli rehabilitasyon anlamına gelmektedir"