Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diyaliz








 Diyaliz'de Gelişmeler


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Diyaliz Programı Öğretim Görevlisi Emine Has, Türkiye'de Diyaliz gelişmelerini anlatıyor.


Van Sağlık Bilimler Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Hemodiyaliz bölümündeki hastalar, tedavi sürecinde bluetooth kullaklıklarla televizyon izleyebiliyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hastaların tedavi olurken daha iyi vakit geçirebilmeleri için çeşitli yenilikleri hayata geçiriyor. 7 yıldan beri diyaliz hastalarına hizmet veren hastanede ortalama 3-4 saat boyunca diyaliz makinesinde tedavi gören hastalar, yeni uygulama ile artık bluetooth kulaklıklar takıp, televizyonlarda film, dizi, haber, spor ve belgesel programı izleyebiliyor.
 
Fistül İlk Defa El Üstünde

Kapalı diyaliz fistülü ilk defa Enfiye (El üstü) çukurundan uygulanan anjiyografi yöntemi ile açıldı. Elazığ’da yaşayan ve 17 yıldır böbrek hastası olan 6 çocuk sahibi Semaha Elma (52), 1,5 yıldır diyaliz tedavisi görüyordu. 2 böbreği de iflas eden ve haftada 3 gün diyalize giren Elma, son diyalizinde fistülünün tıkandığını öğrendi. Tedavi gördüğü hastanedeki doktorlar Elma’yı, Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hekimi Prof. Dr. Necati Dağlı'ya yönlendirdi. Prof. Dr. Dağlı bir ilke imza atarak, tıkanan diyaliz fistülünü el üstü çukurundan uyguladığı anjiyografi yönetimi ile açmayı başardı. İlk kez el üstü çukurundan girerek tıkanmış diyaliz fistülünü anjiyografi yöntemi ile açtıklarını belirten Dağlı, ekibi ve hastane adına çok mutlu olduğunu söyledi.
 
Kahvenin Böbreklere İyi Geldiği Kanıtlandı

Portekizli bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre kahvenin kronik böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği kanıtlandı. Yapılan son çalışmayla daha fazla kafein tüketen böbrek hastalarındaki ölüm oranının az tüketenlere oranla daha düşük olduğu tespit edildi. Bilim insanlarının tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, kan damarlarının işleyişini iyileştiren kafeinle ilişkili nitrik oksit salınımı, kronik böbrek hastalığından muzdarip insanların yaşam sürelerini arttıran koruyucu etkinin sebebi olabilir. Bilimsel Nefroloji Diyaliz Transplantasyonu Dergisi'nde yayınlanan çalışma ile, böbrek problemleri olan 4.863 Amerikalı yetişkinin profili analiz edildi. Çalışma sonucu ise 20 yıllık bir süre boyunca fazla kafein tüketenlerin, daha az kafein tüketenlere göre ölüm riskinin yaklaşık yüzde 25 azaldığı sonucuna ulaşıldı.