Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 SHMYO Çocuk Gelişimi öğrencileri çocuk istismarı sloganları


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Merve Mercan öncülüğünde, Çocuk Gelişimi 2. sınıf öğrencileri çocuk istismarına dikkat çekmek için sloganlar oluşturdular.


Çocuk Gelişimi Programı öğrencilerinin çocuk istismarı ile ilgili sloganlarına yer verdiğimiz ‘Çocuk İstismarı ve İhmali’ dersimizin içeriğini izinleri doğrultusunda paylaşmak istedik.
 
  1. YARININ UMUTLARI OLAN ÇOCUKLARA DOKUNMAYIN!
Her çocuk ailesi için özeldir ve onların çocuklarından beklentileri vardır. Çocuğu ne kadar güzel eğitirsen ileride onun meyvesini alırsın. Her çocuğun kendine özel kişisel alanı vardır. Bunları ona öğretmeliyiz. Her anne ve baba çocuğunu öpmek ve sevmek için onlardan izin almalıdır. Çocuk kendi mahrem yerlerini bilmeli. Hiçbir çocuğun eğitim ve öğretim hayatı kısıtlanmamalı onların umut ışıklarını söndürmemeliyiz. Çünkü onlar bizim GELECEĞİMİZ…
(Merve Nur, Büşra, Bersu)
  1. KALEM TUTACAK ELLERİMDE KUNDAK VAR!
  • Okuyan kızlarımızın zorbalıkla evlendirilmesi.
  • Kızların okul yerine kocaya gönderilmesi.
  • Aile büyüklerinin cahilliği.
  • Çocukların yoksulluk sebebiyle evlendirilmesi.
  • Çocukların koruma altına alınması gerekli.
  • Kızlarını mal gibi satan ailelerin azalmasını istiyoruz.
  • Törenin, istismarın erkeği kızı olmadığını, cahillik olduğunu vurgulamak istiyoruz.
  • Ailelerin ve toplumun bilinçlendirilmesini istiyoruz.
  • Çocuğun çocuğu olmaz.
  • En önemlisi yeni YASAlar istiyoruz.
(Vedat, Melek, Nezir, Cansu Gizem)
  1. AHLAK ÖLÜR, İNSANLAR DOĞAR!
Toplum içerisinde her geçen gün artan şiddet içerikli programlar, oyunlar çocuk tecavüzlerini normalleştiriyor. Artık sadece kız çocuklar bu tehlikeye maruz kalmıyor. Erkek çocukları da buna dahil ediliyor. Bunun yanı sıra bir obje ve hayvanlar da tecavüze uğrayanlar arasında yer alıyorlar. Toplumun bir kısmı da bunu normalleştiriyor. Bu durum normalleştikçe bazı şeyler anormalleşiyorlar. Suçlular yaşarken, masumlar ölüyor. Çocuğun çocuğu oluyor.
(Çağla, Derya, Özge, Tuğçe)
 
  1. ÇOCUKLARIN DÜŞÜNCELERİNE SES OL!
Toplumda gittikçe artan pedofili, çocuklarımızın sessiz kaldığı, onların minik kalplerini ürküten ve anlam verilemeyen bir durum. Bizler onların oyun, sevgi, arkadaşlık ihtiyaçlarına ve düşüncelerine ses olup hak etmedikleri bu caniliği yok etmek için sessiz kalmamalıyız. Unutmayalım ki hangi çocuğa yapılırsa yapılsın, bir gün kendi evlatlarımızın da başına gelmeyeceğini bilemeyiz. Temiz gelecekleri için duyarlı olmalıyız.
(Netice, Pınar, Çağla)
  1. ÇOCUKLAR MELEKTİR, CİNSEL BİR OBJE DEĞİL!
Çocukların saflığından ve oyun hevesinden yararlanarak çocukları kandırıp şeker, çikolata, oyuncaklarla kendilerine çekerek istismarda bulunuyorlar. Bu nedenle ebeveynler tarafından yasaklı bölgeler öğretilmeli ve çocuklar zorlu durumlarda güveneceği birilerini aramaları ve bağırmaları gerektiğini bilmeliler. Aynı zamanda çocuklara dışarıdan gelen tanımadığı insanlar tarafından yiyecek ve içecek ikram edildiğinde hayır demeyi bilmeliler.
(Seda Nur, Merve, Rabia, Gamze)
  1. SUSMA, SUSTURMA, ÖĞRET!
Susma: Görülen tacize susmamak gerektiğini belirtir.
Susturma: Çocuk bundan utanıp, korkup ailelerin vermediği cinsel eğitimden dolayı susuyor, susturuluyor.
Öğret: Ailelerin, öğretmenlerin cinsel eğitim vermeleri ve özel bölgeleri çocuklara anlayabilecekleri şekilde öğretmeleri gerekir.
Bu sloganda vermek istediğimiz mesaj çocuklara taciz ve istismar durumları görüldüğünde gerekli tepkileri vermesi, bu durumu utanmadan paylaşabilmesi, yardım isteyebilmesi için eğitim verilmesidir.
(Gözde Eylül, Çiğdem)
  1. YUVAYI DİŞİ KUŞ YAPAR DİYORSUNUZ, DİŞİ KUŞU TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRIYORSUNUZ!
Kız çocuklarının çilesi doğumundan itibaren başlıyor. Kız doğduğu için üzülüyorlar. Onu küçük yaşta toplumdan soyutlamaya başlıyorlar. Okula göndermek istememekle başlıyor bu serüven, şiddete başvurarak eğitimine engel olmakla devam ediyor. Zorunlu eğitim süreci tamamlandıktan sonra kız çocukları artık bir gelir kaynağı olarak görülüyor. 12-13 yaşlarında başlık parası karşılığında çocuk gelinler evlendiriliyorlar. Gelişimini tamamlamamış olan çocuk gelinler istemeyerek bazen de tecavüz edilerek birliktelikler gerçekleştiriliyor. Anne olma yaşını küçük yaşa düşürmüş oluyorlar.
(Betül Handan, Eda, Kübra, İlayda)