Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Anestezi








 Anestezi ve Gastrointestinal Sisteme Ait Komplikasyonlar


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, ‘Anestezi uygulamaları sonrasında gastrointestinal sisteme ait komplikasyonlara neden olabilir’ dedi.



 
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, anestezi uygulamalarında gastrointestinal sistem komplikasyonları oluşabilir dedi ve genel olarak bu komplikasyonları; Özefageal sfinkter mekanizmalarının baskılanması, regürjitasyon, bulantı-kusma, mide içeriğinin aspirasyonu ve postoperatif gastrointestinal fonksiyon değişiklikleri olarak sıraladı.
 
Çakal, bu başlıkları kısaca aşağıdaki gibi açıkladı.
Özefageal sfinkter mekanizmaları refleks olarak mide içeriğinin geri kaçmasını engeller. Bunun için üst özefageal sfinkter ve alt özefageal sfinkter birlikte çalışır. Bu yapılar anestezik ilaçlardan etkilenir. Mide içeriğinin geri kaçmasını engellemek için bazı uygulamalar vardır.
Regürjitasyon anestezi komplikasyonları içerisinde acil müdahale edilmesi gerekilendir. Anesteziden önce, indüksiyon sırasında, erken postoperatif dönemde ve bazı hastalarda postoperatif dönem sonrası görülebilir. Anestezi uygulaması öncesinde ve sırasında bazı önlemler alınmalıdır. Postoperatif dönemde ise antiemetik ilaçlar uygulanması ile tedavi sağlanabilir.

Postoperatif dönemde hastaya rahatsız eden en önemli sorunlardan biri ise bulantı ve kusmadır. Bulantı- kusmanın nedenleri farklılık göstermekle beraber anestezik yöntem veya ajan seçimine bağlı olarak da gelişebilir. Tedavide hastanın özellikleri ve cerrahi girişimin özelikleri düşünülerek yapılır.

Mide içeriğinin aspirasyonu ise yutma refleksinin etkilenmesine bağlı olarak gelişebilir. Bunun sonucunda aspirasyon pnömonisi gelişir. Mide içeriğinin aspirasyonu söz konusu olduğunda durumun tedavi edilmesi gerekilir. Aspirasyon pnömonisini tedavi etmekte temel amaç solunumun sürdürülmesinin devamını sağlamaktır. Bu komplikasyonu engellemeye yönelik yapılabilecek çeşitli uygulamalar mevcuttur.
Postoperatif gastrointestinal fonksiyon değişiklikleri her cerrahi girişimde etkilenir. Eğer girişim gastrointestinal sistem üzerinde yapılıyorsa fonkisyonlar daha çok etkilenir. Değişen komplikasyonlara örnek verecek olsursak postoperatif dönemde bağırsaklardan sodyum ve su absorbsiyonu (emilim) azalır, distansiyon (gerginlik) gelişebilir.