Miyopi Hakkında Bilinmeyenler

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Sinem Gürkan Aydın, Miyopi hakkında bilgiler verdi.
Miyopi , popülasyonun büyük bir bölümünü etkileyen görsel bir kusurdur. 20 ila 40 yaş arasındaki insanların neredeyse % 30'u miyoptur. 1 Miyopi oluşumu 6 yaşındaki çocuklar için % 2'den 20 yaşındaki yetişkinler için % 20'ye yükselmektedir. Bu bozukluğun başlamasına yol açan kesin mekanizmaları araştırmak için yakın zamanda birkaç çalışma yapılmıştır. 2–5

Miyop gözler, özellikle oldukça miyop olanlar, genellikle emmetroplardan daha büyük eksenel uzunluklara sahiptir. 2 Gözün optiğinin bu modifikasyonu, küresel bir iç bükey mercek kullanılarak düzeltilebilir. Bununla birlikte, bu modifikasyona, oftalmik veya kontakt lensler gibi geleneksel optik yardımcılarla düzeltilemeyen başka kusurların eşlik edip etmediğini bilmek önemlidir.

Bir optik sistem, tüm görüntü oluşturan ışınların tek bir noktada buluşması durumunda mükemmel bir nokta görüntüsü oluşumu sağlar. Ancak pratikte böyle ideal bir koşul asla yerine getirilmez. Herhangi bir optik sistem gibi, göz de ideal görüntü oluşum moduna uymakta başarısız olur. 6 Bu koşullardan ayrılmalar "sapmalar" olarak adlandırılır. 7

Kaynakça:

1. Grosvenor T. Primary Care Optometry: Anomalies of Refraction and Binocular Vision. Boston: Butterworth-Heinemann, 1996.
2. Mutti DO, Zadnik K, Adams AJ. Myopia: the nature versus nurture debate goes on. Invest Ophthalmol Vis Sci 1996; 37: 952–7.
3. Ciuffreda KJ, Wallis DM. Myopes show increased susceptibility to nearwork aftereffects. Invest Ophthalmol Vis Sci 1998; 39: 1797–803.
4. Young TL, Ronan SM, Alvear AB, Wildenberg SC, Oetting WS, Atwood LD, Wilkin      DJ, King RA. A second locus for familial high myopia maps to chromosome 12q. Am J Hum Genet 1998; 63: 1419–24.
5. Gwiazda J, Grice K, Held R, McLellan J, Thorn F. Astigmatism and the development of myopia in children. Vision Res 2000; 40: 1019–26.
6. von Helmholz H. Popular Scientific Lectures. New York : Dover Publications, 1962.
7.Welford WT. Aberrations of Optical Systems. Bristol: A. Hilger, 1962.