Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Bir Devrin Battığı Yerden

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Program Başkanı, Öğr. Gör. Mehmet Çitekci, 18 Mart Çanakkale Zaferini anlatıyor.
Çanakkale Savaşı, 1915 – 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadasında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılmış deniz ve kara muharebesidir. Bu savaş Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinmektedir. Bu süreçte Osmanlı Devleti, İtilaf Devletlerinin Planlarının önündeki en büyük engeldi; İngiltere, Süveyş Kanalı ve Hint yolunun güvenliği için Filistin’i, Rusya, boğazları ele geçirip sıcak denizlere inmeyi, Fransa; Lübnan, Suriye ve Klikya’yı, İtalya, Antalya’yı istiyordu. Bu istekler, Osmanlı Devleti’nin birçok cephede savaşması ve gün geçtikçe kaybettiği topraklar nedeniyle İtilaf Devletlerinin iştahını fazlasıyla kabartıyordu. Bu durum Çanakkale Zaferi ile sona erdi.

Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin yakın geçmişinde gösterdiği en büyük mücadeledir. Bu mücadelede Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi kayıtlarına göre Şehit sayısı 57 bin 263’tür. Şehitler dahil, yaralı, kayıp, esir, hava değişimi, hastaneye gönderilenler ve çeşitli hastalıklardan hayatını kaybedenler genel toplam sayı 210 – 218 bin civarındadır.

Bu önemli zaferi anlamak ve özümsemek isteyen herkese Çanakkale’yi görmelerini tavsiye ediyorum. Çanakkale Zaferini sizlere bir günlük gezi ile özetlemek gerekirse, Çanakkale’ye ilk geldiğinizde sizlere bu toprakların ne anlam taşıdığını anlatırcasına, ‘’Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir’’ yazar Kilitbahir Tepesinde. Bizi tarihin derinliklerine götürür adeta, nutkumuz tutulmuşçasına. Diğer taraftan Gelibolu yarımadasına ulaştığınızda Eceabat’ta yer alan Kabatepe, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, savaşın tüm detaylarını anlatmaktadır. Bu yerde çok zor ihtimallerden biri olan mermi kovanlarının çarpışmış halini göreceksiniz. Yolun devamında karşınıza çıkacak birçok şehitlikler göreceksiniz. Bunlardan sizleri en çok duygulandıracak olan yer 57. Alay Şehitliği olacaktır. Çünkü 57. Alay’ın tamamı şehit olmuştur ve dönmeyi düşünmemişlerdir. İleride karşınıza çıkacak olan yer Conkbayırıdır. Conkbayırı Gelibolu yarımadasının en yüksek noktası konumundadır ve hem Ege hem de Marmara Denizi aynı anda görünmektedir. Bu yerin bir diğer önemli noktası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün göğsünde yer alan saate şarapnel çarpmış olmasıdır. Yarımadanın güneydoğu istikametinde ilerlediğinizde Mecidiye Tabyasıyla karşılaşırsınız. Buranın en büyük önemi Seyit Onbaşı’nın (asıl adı Seyit Ali Çabuk) 215 kilogram ağırlığındaki top mermisini sırtladığı yerdir. Diğer taraftan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesinde ise tüm şehitlerin sembolik mezarlarını ve isimlerini göreceksiniz. Burada yer alan Meçhul Asker Mezarı ve hikayesini mutlaka inceleyin. Yarımadanın en güneyine ulaştığınızda Yahya Çavuş Şehitliğini selamlarsınız. Buranın önemi, Yahya Çavuş Komutasında bulunan 67 askerin, 10 saat boyunca Ertuğrul Koyuna çıkarma yapmak isteyen 3000 İngiliz kuvvetini durdurmuş olmasıdır.

Tüm bu yaşananlara baktığımızda, bizler için canlarını bile düşünmeden her şeyini feda eden Atalarımızı, Saygı ve Rahmetle anıyorum. 


Haberler

Tüm Haberler