Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Anemi

Anemi, kırmızı kan hücrelerinin sayısının veya kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin konsantrasyonunun normalden düşük olduğu bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde anemi birçok sağlık sorununa sebep olabilir.

Hücrelerimizin ihtiyaç duyduğu oksijenin hücrelere ulaştırılması için hemoglobin gereklidir. Eğer kırmızı kan hücrelerinizin sayısı azalmış veya anormal kırmızı kan hücreleriniz varsa veya hemoglobin miktarı yetersiz ise, hayati sıvı olan kanın vücudunuzun dokularına oksijen taşıma kapasitesi azalır. Bu durum beraberinde yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi ve nefes darlığı gibi semptomları beraberinde getirir. Fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılamak için gerekli olan optimal hemoglobin konsantrasyonu yaşa, cinsiyete, ikamet edilen yere, sigara içme alışkanlıklarına ve hamilelik durumuna göre değişmektedir. Aneminin en yaygın nedenleri arasında beslenme yetersizliği özellikle demir eksikliği bulunmaktadır. Ancak bunun yanında folat, B12 ve A vitamini eksiklikleri, hemoglobinopatiler ve sıtma, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar da aneminin önemli nedenleri arasında bulunmaktadır.

Anemi, özellikle küçük çocukları ve hamile kadınları etkileyen ciddi bir küresel halk sağlığı sorunudur. DSÖ, dünya çapında 5 yaşından küçük çocukların %42'sinin ve hamile kadınların %40'ının anemik olduğunu tahmin etmektedir.

Tedavi edilmediği takdirde anemi birçok sağlık sorununa sebep olabilir. Bu sebeple anemi tanısı alan kişinin doktorun kendisine vermiş olduğu tedavi planına uyması sağlıklı bir hayat sürebilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Sağlıklı günler dileğiyle.