Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

28 Temmuz 2021 tarihinde sonuçların açıklanması ile birlikte üniversite adayları ve aileleri için heyecanlı ve önemli bir süreç daha başladı. Kuşkusuz ki bir insanın hayatındaki en önemli kararlardan biri niteliğinde olan üniversite tercihi süreci, son derece hassas ve kritik bir süreçtir.

Üniversite tercihi kısa vadede 2 veya 4 yıllık bir eğitim-öğretim sürecini kapsıyor gibi görünse de bireyin bu aşamadan sonraki tüm hayatını etkileyen çok önemli bir karar olması sebebi ile bu süreçteki adımların son derece dikkatli atılması gerekir.
Gerek bölüm ve program tercihi gerek ise üniversite tercihi yaparken adayların öncelikle ne istediklerini net bir biçimde ortaya koyabiliyor olması gerekir. Bu noktada üniversite adaylarının mental ve fiziksel olarak yatkın oldukları alanları bilmesi, yetenek, beceri ve ilgili alanlarına yakın alanları tespit etmeleri son derece önemlidir. Unutulmamalıdır ki mezuniyet sonrasında bitirdikleri bölüm/program ile alakalı bir alanda, hayatlarının çok önemli bir bölümünü çalışarak geçireceklerdir. Sevdikleri, ilgi duydukları ve yeteneklerine uygun bir alana yönelmek bu bağlamda önem arz etmektedir. Ünlü bir düşünürün akıllara kazınan sözünde de olduğu gibi “sevdiğin işi yaparsan yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın”. Bir diğer taraftan bölüm/programın iş olanaklarını ve çalışma koşullarını araştırmak da bu aşama için önemlidir.
Tercih döneminin önemli aşamalarından bir diğeri de üniversite tercihidir. Adaylar üniversite tercihi yaparken birçok önemli noktayı gözden kaçırmamalıdır. Üniversitenin aday öğrenci için sunduğu imkânlar dikkatlice araştırılmalıdır. Üniversitenin sunduğu bu imkânlar öğrencinin kişisel ve mesleki gelişimi açısından çok önemlidir. Araştırma ve geliştirme, teknolojik imkânlar, laboratuvar olanakları, staj olanakları, kişisel gelişim programları, sertifika programları, kütüphaneler, sosyal alanlar, uluslararası tanınırlık ve üniversitenin sahip olduğu akreditasyonlar, yurt dışı eğitim olanakları, burslar, teşvikler vb. gibi pek çok alanda öğrenci kendisine maksimum faydayı sağlayacak ve ileride rakiplerinden bir adım öne çıkmasını sağlayacak üniversiteleri tercih etmeye gayret etmelidir.
Bu önemli dönemeçte tüm aday öğrencilere ve ailelerine kolaylıklar diliyorum.
Sevgiler

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Program Başkanı