Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri








 Hamilelik Döneminde Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Kullanımı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Öğr. Gör. Aylin Koç, hamilelik döneminde kullanılan kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.


Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız kozmetiklerin durumu azımsanamaz. Kozmetik kullanımımız konusunda kendimizi iyi hissetsek de, tüm bu kozmetik bileşenlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu özellikle hamilelik sırasında daha da önemlidir. Kozmetik preparatlarda ki kimyasallar dermal, ağız ve soluma yoluyla açığa çıkar ve bu kimyasalların tamamı vücudumuzda birikerek belli bir eşiğe ulaştıktan sonra zararlı etkilere sahiptir.

Anne rahminde bulunan bu kimyasallar plasenta tarafından zararsız hale getirilemez, doğrudan plasentanın yapısına girerek başta endokrin sistem olmak üzere fetüsün birçok sisteminin gelişimsel bozukluklarına neden olur. Örneğin ftalat (2-etilheksil) veya monoester metabolitlerine (oje, temizleme losyonları, sabunlar, temizleyiciler, saç ürünleri ve oda spreyleri gibi birçok kozmetik üründe bulunur) maruz kalmak fetüs de anomali durumlarına yol açabilir.  Vücuda alınan kimyasallar anne karnında kan dolaşımı yoluyla fetüse de geçerek gelişimini olumsuz etkiler.

Yapılan bir araştırmada, 9710 gebeden 4652'sinin (%47,9) hamilelik sırasında kozmetik preparat kullanmadığını, 5058'inin (%52,1) ise hamilelik sırasında bazı kozmetik ürünleri kullandığını belirtmişlerdir. Bu oranlara bakıldığında, kadınların gebelikte kozmetik ürün kullanımı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini göstermektedir.


hamilelik


Endokrin Bozucu Kimyasallar (ED) nedir?


Endokrin bozucular, endokrin sistemin işlevini değiştirebilen ve tüm organizma veya yavruları veya (alt)popülasyonları için olumsuz sağlık etkilerine neden olabilen bir grup Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız kozmetiklerin durumu azımsanamaz. Kozmetik kullanımımız konusunda kendimizi iyi hissetsek de, tüm bu kozmetik bileşenlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu özellikle hamilelik sırasında daha da önemlidir. Kozmetik preparatlarda ki kimyasallar dermal, ağız ve soluma yoluyla açığa çıkar ve bu kimyasalların tamamı vücudumuzda birikerek belli bir eşiğe ulaştıktan sonra zararlı etkilere sahiptir.

kimyasaldır (doğal, sentetik, endüstriyel kimyasallar veya yan ürünler). Endokrin bozuculara maruz kalma, pestisit kalıntıları ve günlük hayatımızda kullanılan veya bulunan tüketici ürünleri gibi çeşitli kaynaklardan gelebilir.

Endokrin bozucular, doğal hormon sistemlerini bozar ve sağlık üzerindeki etkileri, maruz kalma sona erdikten çok sonra bile hissedilebilir. Ana rahminde endokrin bozuculara maruz kalmanın ömür boyu sürecek etkileri olabilir ve hatta sonraki nesil içinde sonuçları olabilir.

Paraben nedir?


Nemlendiriciler, deodorantlar, duş jelleri, vücut losyonları ve saç bakım ürünleri gibi kişisel bakım ürünlerinde koruyucu bir ajan olarak kullanılır. Parabenler östrojenik (kadınlık hormonu) ve antiandrojenik (erkeklik hormonu) özelliklere sahiptir. Endokrin bozucu kimyasallar olarak kabul edilmekte ve özellikle büyük miktarlarda vücudun hormonal sistemine girerek sağlık sorunlarına yol açabilecekleri vurgulanmaktadır.

Ftalatlar

Ftalatların toksik etkileri yıllardır araştırılmaktadır. Akut toksisiteleri çok düşüktür ve toksisite profili, maruz kalınan ftalat türüne, maruz kalma yoluna ve maruz kalma yaşına bağlı olarak değişir.

Araştırmalar sonucunda ftalatların ve parabenlerin gebelikte düşük ve ölü doğumlara, düşük doğum ağırlıklı bebeklere ve zeka geriliği olan çocuklara neden olduğunu göstermiştir.Hamileliğin erken döneminde ftalatlara maruz kalmanın, otizm spektrum bozukluklarına ve gelişimsel gecikmelere yol açan tiroid hormonlarındaki değişikliklerle ilişkili olduğu bulunmuştur.

Gevelik döneminde kozmetik preparat kullanımına ilişkin genel ipuçları:

Genel sağlık kuralı; sağlıklı bir cilt ve kendini iyi hissetme halidir. Bu nedenle dengeli, besleyici beslenme, düzenli egzersiz ve bol su içmeye özen gösterilmelidir. Sadece kozmetik preparatlar ve kişisel bakım ürünleri ile sağlıklı bir cilde ve bedene sahip olunamayacağı kesindir.

Kozmetik preparatlar ve kişisel bakım ürünlerini kullanmadan önce

  • Kullanılan ürünlerin etiketlerindeki içerik listesi her zaman kontrol edilmelidir.
  • Doğal veya organik ürünlerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
  • Organik ve Doğal yazsa bile ürün içerikleri kontrol edilmelidir.
  • Saç renklendirme veya cilt ve vücut bakıma yönelik işlemler yaptırılacaksa  mutlaka hamile olduğunuzu uzmanınıza bildirin. Hamilelikte kullandığınız ürünlerin güvenli olduğundan emin olun.
  • Hamilelik sırasında cilt, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine karşı çok hassas hale gelir ve kızarıklık/cilt iltihabı (dermatit) geliştirebilir.