Otopsi Yardımcılığı

İnsan Bedeninde Nekropsi

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Otopsi Yardımcılığı Programı'ndan Öğr. Gör. Büşra Sarp Kaya nekropsi hakkında bilgi verdi.

Nekropsi günümüzde hayvan otopsisi olarak kalıplaşmış olsa da aslında nekropsi yunanca bir kelime olup ölü bir bedeni incelemek olarak tanımlanır. Bu doğrultuda otopsi insan bedenine yapılan bir nekropsi işlemidir.

Otopsi patolojik ve adli olayların ortaya çıkarılması, ortaya çıkmış olan patolojik ve adli olayların klinik tablo ve anemnez ile ilişkilerinin belirlenmesi, rastlanılan değişikliklerin nedenlerinin saptanmasını amaçlayan ve insan ceseti üzerinde uygulanan bilimsel işlemlerdir. Adli ve tıbbi olarak ikiye ayrılan otopside temel amaç bireyin niçin ve nasıl öldüğüne ilişkin sorulara cevap bulmaktır.

Hekim veya ölenin yakınlarının istemi ile yapılabilen tıbbi otopsi işlemleri gerçekleştirilirken ölen kişinin yakınlarından izin alınmalıdır. Bu durumun istisnası ölen kişide bulaşıcı hastalık kuşkusu varsa ve otopsiden elde edilecek bilgiler ile salgın hastalığın önlenebilmesi olasılığı söz konusu ise hastanın yakınlarının iznine bağlı olmaksızın ilgili doktorun isteği ve ilgili amirin onayı ile tıbbi otopsi yapılabilir.

Ayrıca tıbbi otopsi ölüm nedeninin saptanması, klinik tanı ve semptomlar ile ilişki kurulması, klinik tanının doğrulanması veya reddedilmesi, öğrenci eğitimi, konjenital durumların ve bulaşıcı hastalıkların araştırılması için gerçekleştirilebilir. Adli otopside ise ölen kişinin yakınlarından izin alınmasına gerek yoktur savcı istemi ile otopsi gerçekleştirilebilir.

• Saukko, P. ve Knight, B., (2016), Knight's Forensic Pathology, 3th Edition.
  • Arslan, MN, (2021), Adli Otopsi El Kitabı Temel Yaklaşım Algoritmaları ve Otopsi Tekniği
  • Soysal Z., Eke M.S., Çağdır S. Adli Otopsi Cilt 1. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları, Yayın No: 223, 1999.