Otopsi Yardımcılığı

İki doz aşıdan altı ay sonra antikor seviyelerinin azaldığı tespit edildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Nermin Koç, Çin'de geliştirilen CoronaVac aşısı hakkında bilgi verdi.

Çin'de yürütülen laboratuvar çalışması, geliştirilen CoronaVac aşısının meydana getirdiği antikorların, birçok kişide ikinci doz yapıldıktan altı ay sonra önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu

Araştırmacılar, antikor seviyesindeki düşmenin aşının etkinliğinde meydana gelebilecek değişikliğin net olmadığını belirtti. Sebep olarak da virüsün sebep olduğu hastalığın engellenmesi için gerekli antikor seviyesinin bilinmemesini gösteriyorlar.

Araştımada, "Kısa ve orta vadede, daha fazla kişiye CoronaVac aşısının iki dozunun da uygulanması öncelik olmalı" denildi. Delta varyantında etkinliğinde CoronaVac aşısının koruyuculuğuna dair endişeler olması sebebiyle bazı ülkeler vatandaşlarına 3. doz aşı uygulamasına geçti.

Bu ülkeler arasında yer alan Türkiye'de 50 yaş üzeri vatandaşlarına ve sağlık çalışanlarına 3. doz aşı uygulamasını başlattı. Sağlık Bakanı, "3. doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlamasının ya da önceliğinin olmadığını" belirtmişti.

Tayland ve Endonezya, bulaşıcılığı daha fazla olan Delta varyantına karşı koruyuculuğuna karşı endişe etmesi sebebiyle 2 doz Sinovac aşısı olmuş vatandaşlarına Moderna ve Pfizer/BioNTech aşı olma hakkı tanıdı. Reuters haber ajansı, Haziran sonundan itibaren Sinovac'ın 1 milyar dozdan fazla aşı tedarik ettiğini belirtti.

Ayrıca çalışmada, 2. dozdan 6 ay sonra 3. doz Sinovac aşısı yapıldığı zaman, 2. Doz yapıldıktan 4 hafta sonraki duruma göre katılımcıların bazılarında 28 gün sonra antikor düzeyinin 3-5 kat fazla olduğunu gözlemledi. Ayrıca araştırmacılar 3. Doz yapıldıktan sonra antikorların ne kadar zaman daha devam edeceğini belirmek için çalışmaların devam etmesi gerektiğine dikkat çekti ve bu çalışmanın daha bulaşıcı olan varyantlara yönelik antikor etkinliğini ölçmediğini vurguladı.