Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Otopsi Yardımcılığı








 Birleşmiş Milletler'e (BM) Bağlı Bilim İnsanlarının Hazırladığı Dikkat Çeken İklim Değişikliği Raporu


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Nermin Koç, Birleşmiş Milletlerin küresel iklim değişikliği üzerine hazırladığı rapor hakkında bilgiler verdi.


İklim değişikliği genel ve hızlana bir sorun, bu durumun seyiri ise bize bağlı. Artık belli bölgeleri değil tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun.

Oxford Üniversitesi'nden Dr. Friederike Otto, "İklim değişikliği geleceğin sorunu değil, bugünü ve her bölgeyi etkileyen bir sorun" olarak ifade ediyor. Bilim insanları artık sözü uzatmadan net olarak ifade ediyor ilkim değişikliğinde insanın sorumluluğuna dair.
 
1,5 derecelik sıcaklık artışı ile ilgili daha önce pek çok raporda değinildiği gibi 2018 yılında hazırlanan raporda da, bu oranı geçmemenin 2 derecelik artışa göre büyük avantajları olacağı vurgulanmış, bu nedenle de karbon emisyonunun 2030'a kadar yarı oranda azaltılması ve 2050'de de net sıfır karbon emisyonu olmasına dikkat çekmiştir. Yoksa, 1,5 derecelik sıcaklık artışı 2030 ile 2052 yılları arasında gerçekleşecekti. Yani görüyoruz ki, karbon emisyonunun sınırlandırılmazsa bu artış 10 yıl içinde gerçekleşmiş olacak.
 
Sıfır karbon hedefi için yeşil enerji ve temiz teknoloji gibi önlemlerle karbon emilimi azaltılmalı ve mümkün olduğunda ağaç dikilmelidir. Raporun yazarlarından biri olan Dr. Amanda Maycock, "Raporda değerlendirmeye alınan en düşük emisyon senaryosuna göre, bu yüzyıl içerisinde ısınma 1,5 derece civarında veya altında stabilize oluyor. Bu şekilde ilerlenirse, iklim değişikliğinin sonuçları büyük ölçüde önlenebilir." diyor.