Odyometri

Yazın Evde Sosyal Becerileri Geliştirmenin 5 Yolu

Pandemi sebebiyle evde uzun zaman geçiren çocukların sosyal becerilerinin zarar görmesiyle ilgili endişeler artmaktadır. Bu durumdan özellikle konuşma, dil ve sosyal iletişim bozuklukları olan çocuklar daha fazla etkilenmektedir.

Bu yaz okullar açılmadan önce sosyal becerileri evde uygulamanın bazı yolları aşağıdaki gibidir.

1-Restorant ya da Okul Oyunu:
Çocuğunuzun öğretmen, öğrenci, garson gibi farklı roller oynamasını sağlayın. Onlarla farklı senaryoları canlandırın (bir sınıf palyaçosu, kızgın bir müşteri). Birlikte oluşan problemi çözün.

2-TV İzlerken ve Birlikte Kitap Okurken Duygular Hakkında Konuşun
Karakterlerin nasıl hissettiğini tartışın. Konuşma sırasında mimiklerinizi kullanın. Ses tonunuzu değiştirin. Beden dilinizi kullanın.

3-Masa Oyunlarına Şans Verin
Çocukların duyguları anlamalarına, empatiyi artırmalarına ve sosyal beceriler geliştirmelerine yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış konuşmaya dayalı birçok masa oyunu mevcuttur. Aynı zamanda masa oyunları sıra alma, takım çalışması gibi sosyal becerilerin gelişmesine katkı sağlar.

4-Emojiler ile Eğlenin
Bu eğlenceli, tasasız görüntüler, bir mesajın (mizah, öfke) ardındaki hisleri, duyguları ve niyeti keşfetmenin harika yollarındandır.

5-Mümkün Olan En İyi Şekilde Güvenli Oyun Tarihleri Planlayın
Çocuğunuzun halk sağlığı önerileri ve belirli kurallara uygun şekilde yaşıtlarıyla bir araya gelmesinin güvenli yollarını düşünün. Çocuğunuzla beklentiler hakkında (maske takmak veya sosyal mesafeyi korumak gibi) gerektiği gibi konuşun.

Kaynak: https://www.asha.org/siteassets/bhsm/2021/5-ways-to-build-social-skills.pdf

ODYOMETRİ PROGRAMI
                                                                                                                          Öğr.Gör. Fadime Aybüke KILIÇ