Odyometri

Sözel- İşitsel Terapide Odyoloğun Rolü

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Programı Öğretim Görevlisi Fadime Aybüke KILIÇ yazdı.

İşitsel-sözel terapi , işitme kaybı olan çocuklar ve aileleri için erken müdahale yaklaşımıdır. Aileler öğrenme, okuryazarlık ve sosyal iletişimde yaşam boyu başarıyı teşvik etmek amacıyla, çocuklarının dinleme ve konuşma dil becerilerinin optimal gelişimini kolaylaştıran stratejilerin, koşulların ve prosedürlerin günlük kullanımında rehberlik eder. İşitsel-sözel terapi uygulayıcısı olarak odyolog ve dil konuşma terapisti, dil ve konuşma işitsel ilkelerini izleyen, işitme güçlüğü çeken bireylerin öğretmenidir. İşitsel-Sözel terapinin sonuçları yüksek kaliteli işitsel erişime bağlı olduğundan, odyolog işitme kaybı olan bebeklerin ve çocukların konuşma dilini duyabilmeleri, işleyebilmeleri ve öğrenebilmeleri için tüm konuşma seslerine mükemmel işitsel erişime sahip olmalarını sağlayarak işitsel sözel terapide önemli bir rol oynar. Basitçe söylemek gerekirse, işitsel sözel terapide istenen sonuçların elde edilmesi, büyük ölçüde ebeveyn, odyolog ve terapi uygulayıcısı arasındaki etkili ve işbirliğine dayalı bir ilişkiye bağlıdır.

Öğr. Gör. Fadime Aybüke KILIÇ