Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Odyometri








 Odyometri Programı Üzerine Ropörtaj


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Fadime Aybüke KILIÇ, Odyometri Programı 2. Sınıf Öğrencisi Meryem AKTAŞ ile röportaj gerçekleştirdi.


1-Merhaba bize kendini tanıtır mısın?

Merhaba, ben Meryem Aktaş. 20 yaşındayım ve İstanbul’da yaşıyorum. Odyometri bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim.

2-Odyometri programını seçmeye nasıl karar verdin? Bu bölümü tercih etme sebebin ne?

Odyometri bölümünü seçmeye çevremde işitme kaybı olan bireyler sayesinde karar verdim. Her insanın çevresindeki sesleri duymaya, anlamaya ve anlaşılmaya ihtiyacı vardır. Bu bölüm sayesinde bende bir nebze de olsa bu bireylere yardım edebileceğim için bu bölümü tercih ettim.

3-Peki, Odyometrist kimdir? Görev ve sorumlulukları nelerdir?

Odyometrist kimi zaman 1 günlük bebeğe kimi zaman 90 yaşındaki bir bireye işitme testleri yaparak onların ne derece ve nasıl bir işitme kaybı olduğunu sınıflandıran kişiye denir. Görev ve sorumluluklarını kısaca özetlemek gerekirse testlerde kullanılan ekipmanların bakım, onarım ve kalibrasyonunu yapmak, konuşma ve saf ses odyometrisi yapmak ve işitme cihazı kullanan bireylerin cihazlarının değerlendirmesi ve programlamasını yapmaktır.

4-Bu bölümde ikinci yılın. Senin gözünden işitme sağlığı ile ilgili bilgi edinmek isteriz. Bu konuda ki düşüncelerin nelerdir?

İster sevdiklerinizle olun, isterseniz de en sevdiğiniz televizyon programının tadını çıkarınişitme duyunuz genel refahınızda temel bir rol oynar. İşitme sağlığınızı korumak için mümkün olduğunca gürültüden uzak durmalı, kulağınıza gelebilecek sert darbelerden kaçınmalı ve orta kulak iltihaplarını zamanında ve etkili bir şekilde tedavi ettirmelisiniz. İyi duyduğunuzda, istediğiniz hayatı kucaklamak için iyi bir donanıma sahipsiniz.

5-Son olarak bu bölümü seçmek isteyen öğrencilere ve şu an okuyan odyometri öğrencilerine ne söylemek istersin?

Odyometri rövanşta olan bir bölüm olduğu için tercih ederken kariyer korkularınızı bir kenara bırakmanızı öneririm. Şu an da öğrenci olan arkadaşlarıma ise bölümü okurken kendilerini bir yandan geliştirmeyi ihmal etmemeyi ve sürekli gelişen ve yenilenen bir bölüm olduğu için yenilikleri takip ederek yeniliklere açık olmayı öneririm.