Odyometri

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

Alexander Graham Bell’i telefonun icadı ile tanısakta aslında Bell’in amacı sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaktı. Çünkü annesi ve eşi işitme engelliydi. Bell’in işitme kayıpları üzerine sayısız çalışmaları bulunmaktadır. İşitme engelliler okulunda çalışan Graham Bell, yaptığı bu çalışmalar sırasında telefonu tesadüfen bulmuştur.

Graham Bell’in  işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ona ithafen doğum günü olan 3 Mart günü , Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı rapora göre, 2050 yılında 2,5 milyar kişinin yani her dört kişiden birinin işitme kaybı yaşayacağı açıklanmıştır. “İşitme kayıpları 30 yıl sonra küresel sağlık sorunlarının merkezinde olacak” ifadeleri kullanılan raporda, erken teşhis ve hijyenin önemi vurgulanmıştır. Bu sebeple 3 Mart insanlar üzerinde işitme sağlığı bilinci oluşturmak açısından önemli bir gündür.

Öğr. Gör. Hilal Nur Ficil

Yararlanılan kaynak: https://maltepehastanesi.com.tr/saglik-bulteni/tr/dunya-kulak-ve-i%CC%87sitme-gunu