Laboratuvar Teknolojisi

REMZİYE HİSAR KİMDİR?

13 Aralık’ta bir arama motorunda Remziye Hisar karşımıza çıktı. Merak edenler belki üzerine tıklayarak o resmin kime ait olduğunu görmüşlerdir. Türkiye’de kimya mesleğinin ilk kadın öncüsü olarak kabul edilir. Darülfünun'da fen bilimleri eğitimi almış ilk kadın bilim insanı ve Sorbonne Üniversitesinde doktorasını tamamlamış ilk Türk kadınıdır. Darülfünun'da kimya bölümünü seçmiş ve kimyayı seçmesinin nedenini de şu cümlelerle açıklamıştır: "Fen derslerinde kanunlarda olsun, buluşlarda olsun hep yabancı isimler görmek beni kahrediyordu. Fen alanında bir tek Türk ismi görememenin ezikliğini, bu dalda başarılı olursam giderebilirim sanıyordum."

Cumhuriyet ilan edildikten sonra Paris'te Sorbonne Üniversitesinde kimya eğitimi görmeye başlamıştır. İlk defa iki kere Nobel ödülüne sahip olmuş ilk bilim insanı olan Marie Curie’nin öğrencisi olmuştur. Remziye Hisar, kimya ile ilgili birçok ders kitabı çıkarmış, çalışmalarının yer aldığı 16 bildirisi Fransa'da yayınlanmıştır. Ayrıca 1920' li yıllardan itibaren şiir yazan Remziye Hisar "Bir Kadın Sesi" adlı şiir kitabı çıkarmıştır.