Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

İlk ve Acil Yardım








 Yangınlarda İlk Yardım Müdahalesi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Emel Çakar Yangınlarda İlk Yardım hakkında bilgi verdi.


Ülkemizde 27 Temmuz tarihi itibari ile başlayan, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte durdurulması gittikçe zorlaşan, birçok canlıyı tehlikeye sokan orman yangınları ile karşı karşıyayız. Derin bir endişe ve üzüntü içerisinde süreci takip etmeyiz. 
Gerek söndürme çalışmalarında görev alan kişiler gerekse yangın bölgesinde yaşayan halk bu durumdan ciddi anlamda etkilenmektedir. Sağlık açısından durumu değerlendirdiğimizde; yangının içinde kalan ve yaralanan, dumanın solunması sonucunda oluşan zehirlenme ve kaos ortamındaki oluşan stres durumunun en iyi şekilde ilkyardım müdahalesi ile kontrol altına alınması gerekmektedir.
Peki böyle bir durumda neler yapmalıyız?
Öncelikli olarak;

  • Dumana maruz kalma sonucu oluşan zehirlenmelerde kişi bilinci yerinde ise en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  • Ortamdan uzaklaştırılan kişinin bilinci yerinde ise temiz bir su ile ağız, burun ve gözleri yıkanmalıdır.
  • Yüksek sıcaklıkta uzun süre kalmak kişide ciddi sıvı kaybına neden olacaktır. Bu aşamada bilinci açık kişide sıvı eksikliğini yerine koymak amaçlı su vb. sıvılar verilmelidir.
  • Kişide duman zehirlenmesi sonucunda bilinç kaybı söz konusu ise; solunum durmuşsa soluk yolunun açıklığı uygun ilkyardım müdahalesi ile sağlanmalı, kalbi durdu ise de kalp masajı ile acil bakım ekibi gelinceye kadar müdahale edilmelidir.
  • Bir diğer husus yaralanmalar; eğer kişide herhangi bir yanık mevcut ise; yanık olan bölge kıyafetin dışında kalan bir alansa mutlaka temiz bir suyu ile yıkanmalı (temas etmeden) ve bölge ıslak pansuman ile kapatılmalıdır. Islak pansuman temiz bir bez ve ya kumaşın temiz bir su ile ıslatılması şeklinde olabilir.
  • Eğer yanık olan bölge kıyafet naylon ve cilde yapışmış ise kıyafet çıkarılmamalıdır. ( bu durum bölgedeki yaralanmayı artıracaktır) bu durumda kıyafetin üzerinden soğuk bir su yardımı ile ıslatılarak soğuk uygulama yapılmalıdır.
  • Kişi de herhangi bir kırık, çıkık vb. durum söz konusu ise; mutlaka ortamda bulunan ve bölgeyi sabitleyebileceğimiz bir materyal (tahta, plastik, sert bir cisim) ve bir bez parçası yardımı ile mevcut şekil bozulmadan (herhangi bir düzelteme eylemi olmaksızın) ilkyardım kurallarına uygun olarak sabitlenmelidir.
  • Açık yaralanma söz konusu ise; yara yeri temiz bir bez ile kapatılmalı, kanama aktifse temiz bir bez yardımıyla kanayan yere bastırarak kanama durdurulmalıdır.
  • Tüm bu uygulamalar esnasında kişinin kaygı düzeyinin yüksek olduğu unutulamamalı ve sakin bir dille kişiye yardımcı olunmalıdır.
  • Şunu da unutmamalıyız ki tüm canlılar ilkyardıma ihtiyaç duyar, hayvan dostlarımıza benzer ilkyardım müdahaleleri ile yardımcı olmak bir diğer önemli husustur.
İsteğimiz en kısa sürede tüm bu kötü günlerin geride kalması ve güzel günlere uyanmak.
Sağlıcakla kalın…