Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Elektronörofizyoloji








 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Elektronörofizyoloji Programı Dünya İnme Önleme Günü hakkında bilgi verdi.


İnme, dünya çapında ölüm nedenleri arasında ikinci, engelli olma nedenleri arasında üçüncü sırada yer alır. İnme, beyne giden bir arterin tıkanması ya da yırtılmasıyla kan akışı kaybolduğunda oksijen eksikliği nedeniyle bazı beyin hücrelerinin ani ölümüdür. Son 40 yılda, düşük ve orta gelirli ülkelerde inme insidansı iki katından fazla artmıştır. Bu süre boyunca gelişmiş ülkelerde inme insidansı %42 azalmıştır. İnme, yüksek gelirli ülkelerle karşılaştırıldığında düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlarda ortalama olarak 15 yıl önce meydana gelir ve daha fazla ölümüne neden olur. Çoğunlukla  bireyleri üretken yaşamlarının zirvesinde etkiler.

İnmede görülen risk faktörleri koroner kalp hastalığı ve diğer damar hastalıkları ile benzerdir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı, düşük fiziksel aktivite düzeyleri, sağlıksız beslenme ve abdominal obezite gibi yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanan riskler de ele alınabilir. Önleme stratejilerinin etkili olduğu gösterilmiş, düşük gelirli ülkelerde bile inme mortalitesini azalttığı kanıtlanmıştır.

Ayrıca, kılavuzların çoğu yüksek gelirli ülke verilerine dayandığından, düşük ve orta gelirli ülkelerde bilinmeyen tipteki inmenin yönetimine ilişkin belirsizlikler sürmektedir. Örneğin, düşük ve orta gelirli ülkelerde, inmelerin % 34'ü (yüksek gelirli ülkelerde % 9’u) hemorajik alt tiptedir ve düşük ve orta gelirli ülkelerde inme hastalarının % 84'ü (buna karşılık yüksek gelirli ülkelerde % 16’sı) teşhisin ardından üç yıl içinde yaşamlarını yitirmektedir.

The Stroke Investigative Research and Educational Network çalışması, Afrika kökenli insanlar arasında felç oluşumu, alt tipleri ve inme oluşumunda altta yatan risk faktörlerini araştırmaktadır. Risk faktörleri arasındaki etkileşimlerin genetik temelini anlamak için sürveyans, önleme, akut bakım ve rehabilitasyonla dört bölümden oluşan önleme programları hedeflenmektedir. Bu tür bir yaklaşım, düşük ve orta gelirli ülkelerde inmenin önlenmesi, tedavisi ve rehabilitasyonu için gerekli kılavuzları üretmeye yönelik kanıtların temelini oluşturacaktır.
Önemli bir sağlık sorunu olan inmeye dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bilinçlenmek için 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü kutlanmaktadır.
 
Referans:

Global Health Estimates. Geneva: World Health Organization; 2012. Available from: https://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/en/ [cited 2016 June 1]
https://www.who.int/bulletin/volumes/94/9/16-181636