Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diyaliz








 Renalosteotrofi


Böbrek yetmezliğini beş evrede takip ederiz. İlk dört evre hastanın takip ve tedavi aşamasıdır. Beşinci evre son dönem böbrek yetmezliği dediğimiz, Gromerüler filtrasyon değerinin 15 ml/dk/1.73 m2 altına indiği evredir. Bu evrede hasta bireyler RRT seçeneklerinden birini kabul ederek tedavi olmaya başlarlar. Bu tedavi seçenekleri hemodiyaliz, periton diyaliz ve transplantasyondur.



Dünya ve ülkemizde bu tedavi seçeneklerinden en çok hemodiyaliz uygulaması kullanılmaktadır. Hasta bireyler de tedaviye başladıktan sonra bir çok komplikasyon ile karşılaşırlar. Bunlardan biri olan renalosteodistrofi kemiklerde meydana gelen doku hasarıdır.

Son dönem böbrek yetmezliğindeki hasta bireyler diyalize başladıklarında henüz kemik ile ilgili semptomlar yoktur. Fakat asemptomatik kemik hastalığı laboratuvar bulguları görülebilir. Üçüncü evre ile birlikte yani glomerüler filtrasyon değeri (GFR) 60 ml/dk/1.73m2’nin altına düşmeye başladıktan sonra mineral ve kemik hastalığı oluşur ve laboratuvar bulgularında bozulmalar başlar.
Hastalarda hipokalsemi, D vitamini yapımının azalması, hiperfosfatemi  gibi bulgular gelişir ve bu durum sonucunda da renalosteodistrofi gelişir.

KBY’de evre 3’ten sonra kalsiyum seviyesinde ve aktif D vitamin yapımında azalmalar, parathormon ve fosfat değerlerinde yükselmeler meydana gelir. Bu durum D vitamini eksikliği, hiperparatroidi, hipokalsemi ve hiperfosfatemi gibi mineral metabolizması bozulmaları ile sonuçlanır ve hastalarda kemik doku bozuklukları meydana gelir.
 

Öğr. Gör. Emine HAS