Diş Protez Teknolojisi

Hareketli Kısmi Protezlerde Hassas Tutucular

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Diş Hekimi Öğr. Gör. Nuri Yeniev, hareketli protezler hakkında bilgi verdi. Nuri Yeniev, "Hassas tutuculu protezler ile daha estetik protezler yapmak mümkün" dedi.

Nedeni ne olursa olsun diş eksiklikleri diş protezleri ile düzeltilmelidir. Bu eksiklikler sabit veya hareketli protezlerle düzeltilebilir. Kaybolan fonksiyon ve estetiği sağladığımız bu protezler hastalarda ciddi bir değişim yaratmaktadır. Genelde sağlamlığı ve kullanım kolaylığı nedeniyle sabit protezleri tercih etmeye çalışıyoruz ancak sabit protezin yapılamadığı durumlarda hareketli protezler düşünülüyor.

Hareketli protezler kısmi veya tam diş eksikliklerinde kullanılabilir. Kısmen hareketli protezler genellikle metal altyapılı akrilikten yapılır. Günümüzde ise hassas tutuculu protezler estetik ve sağlamlık avantajları ile dikkat çekmektedir. Halk arasında "çıtçıtlı" protezler olarak adlandırılan bu protezler, kroşeler görünmediği için büyük bir estetik avantaj sağlamaktadır. Hassas tutucuları destekleyecek dişlerin üzeri kapatılmalıdır. Bu durum destek diş üzerindeki kuvvetleri dengeleyerek dişin ömrünü uzatır.