Diş Protez Teknolojisi

Estetik Diş Hekimliğinde Lamine Kaplama Kronların Önemi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenel Çavuşoğlu, laminate veneer kuronların estetik diş hekimliğindeki önemi hakkında bilgi verdi.

Lamine kaplama, hastanın görünümünü olumsuz etkileyen birçok rahatsızlık için kozmetik bir çözümdür. Temelde laminate kaplamalarda estetik problemler bulunan ön dişlerin üzerine porselenden hazırlanan tabaka yapıştırılarak bu problemlerin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmamış renkleri ile dişlere doğal bir güzellik ve doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler.

Porselenden yapılan bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir dişin üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ve kaplamanın iç yüzü özel bir reçine (yapıştırıcı ara madde) ile yapıştırılır. İşlem bittiğinde kaynamaları beklenir. Laminat kaplamalar temel olarak renk değişimlerini gidermek ve şekli bir dereceye kadar düzeltmek amacı ile yapılabilmektedir.

Lamine kaplama ana uygulama alanları

• Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı ileri düzey antibiyotik, flor ve benzeri lekelerde kalıtsal yapı ve renk bozuklukları,
  • Ön dişlerdeki boşlukların (diastema) kapatılması,
  • Çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde,
  • Çarpık ve çarpık dişlerin düzeltilmesi,
  • Rengi bozulmuş veya yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
  • Çene bozuklukları, tırnak ve kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti hasarı olan durumlarda uygulanmaz.
  • Lamine Kaplamalar ağız bakımı ile yıllarca sorunsuz kullanılabilir. Lekelenmeye ve aşınmaya karşı dayanıklıdırlar. Ömürlerini kısaltmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca çok sert yiyecekleri ısırmak, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan da kaçınmak gerekir.

Lamine kaplamaların avantajları nelerdir?

• Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüm elde edilir.
  • Dayanıklı, solmaz ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
  • Hayallerinizin doğal yapısını bozmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması ancak Lamine Kaplama ile mümkündür.
  • Ya dil üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaz ya da ufak bir düzeltme ile daha pürüzsüz bir sonuca ulaşılabilir. Dişten kaldırılan miktar zaten 0,3-07 ile sınırlıdır. Böylece dişlerin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmaz.
  • Tedavinin laboratuvar aşaması sadece 3-4 gündür.
  • Porselen yüzeyler son derece pürüzsüz olacağından sigara ve benzeri sebeplerle oluşan leke ve tartar oluşumlarınızı en aza indirecektir.
  • Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirir.
  • Malzeme olarak oldukça kırılgandır. Ancak mineye tam olarak bağlandığında çekme ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yüksek olur.
  • Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Lamine kaplamaların dezavantajları

• Sağlık açısından diğer restorasyonlara göre avantajları vardır. Ancak diğerlerine göre biraz daha pahalı bir sistemdir.
  • Hassas bir tekniktir.
  • İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir.
  • Bir hekim ve diş teknisyeni bu konuda tam teknik bilgi ve artistik yeteneğe sahip olmalıdır.

Doç. Dr. Şenel Çavuşoğlu