Diş Protez Teknolojisi

Diş Hekimliğinde Fiber Postların Kullanımı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Nuri Yeniev, fiber postların diş hekimliğinde kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeniev, "Fiber postlar ciddi madde kaybı olan dişlerin restore edilmesine imkan sağlıyor." dedi.

Günümüz diş hekimliğinde öncelikli hedefimiz dişleri korumak ve hastaya zarar vermeden uzun süre ağızda kalmasını sağlamak olmuştur. Bu nedenle mümkün olduğunca diş çekiminden kaçınmaya çalışıyoruz. Ancak bazen aşırı madde kaybı olan dişler tek başına dolgu ile restore edilemeyebilir. Eskiden restore edemediğimiz dişleri çekmek zorunda kalıyorduk. Ancak şu anda kanal tedavisi sonrası uygulanan postlar ve core dediğimiz üst yapı dolguları sayesinde dişleri restore etme imkanımız var.

Post-core sistemler, tıpkı binanın temelinden destek aldığı gibi kökten destek alarak dolgunun daha dayanıklı olmasını sağlar. Ancak dikey kök kırıklarına neden olma riski nedeniyle, yaygın olarak fiberden yapılan çubuklar, uygun hazırlıktan sonra yapıştırıcı ile sabitlenir.

Dişteki madde kaybının derecesine göre dolgu sonrası dişleri örtme durumu da yaşayabiliriz. Bu kaplama işleminde genellikle metal destekli porselen veya zirkonyum kaplamalar kullanılmaktadır. Bu başarılı tedaviden sonra hasta sadece kendi dişlerini kullanmakla kalmaz, çekim sonrası implant gibi cerrahi işlemlerden veya köprü gibi destek dişleri aşındıran tedavilerden de kaçınır.