Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi








 Öğrencimiz Sedef ve Bale Sanatı


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrenci Sedef Karakış ile Öğr. Gör. Emek Uçarman Özgen röportaj yaptı. Sedef'in tutkusu ve hobileri arasındaki bale sanatı üzerine konuştu.


Merhaba Sedef. Bize kendini tanıtır mısın?
Merhaba tabii. Ben Çocuk Gelişimi 2. sınıf aynı zamanda Dış Ticaret 1. sınıf öğrencisi Sedef Karakış 19 yaşındayım . Bale yapıyorum ve bu alanda kendimi geliştiriyorum.

Baleye nasıl başladın? Ne zamandır yapıyorsun?
İlkokula giderken hassas bir çocukluk geçirdiğim dönem de rehber danışman öğretmenimin ailemi yönlendirmesiyle başladım ve 2-3 hafta gibi bir sürede bıraktım. Ailem, kendimi bulmamı sağlamaya çalışırken devamlı bir yerlere yazdırdı ben kayboldum çünkü yeteneğim ne, ne yaparken zevk alıyorum bunu anlayamadım. Ortaokula geldiğim dönemde kendimi buldum ve balerin olmak istedim ama 14 yaşındaydım ve ilk defa bu kadar çok istediğim bir şeyi yapamazsam diye korkuyordum çünkü bir kalıp vardı ve ’’ 6 yaşından sonra bale yapılamaz’’ tabii ki içimdeki istek bunun önüne geçti ve bir bale stüdyosu bulup baleye başladım. Şimdi, iyi ki kendimi dinlemişim diyorum. O günden beridir de devam ediyorum.
Röp. 2

Bale yapmak nasıl bir sanat? Zor görünüyor ama öyle mi gerçekten?
Balerinlerin, ayakları başta olmak üzere tüm vücudun mikro evrime uğradığını söyleyebilirim. Çok uzun yıllar aynı disiplin ve aynı özveriyle çalışman gerekiyor yanı sıra güçlü bir iradenin olması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla kurallı ve disiplin sanatı olan ‘’ bale ‘’ evet göründüğünden daha zor.

Bale yaparken neler hissediyorsun peki Sedef?
Hassas, hafif ve özgür olduğumu hissediyorum bu da mutlu olmamı sağlıyor. Her şeyden önce kendim olduğumu ve oraya ait olduğumu hissediyorum.

İlerdeki meslek hayatına balenin bir artısı olacağını düşünüyor musun?
Evet düşünüyorum. Disiplinli, planlı ve sorumluluk sahibi bir insan olarak meslek hayatıma atılmış olacağım ayrıca balenin sadece meslek hayatıma değil fiziksel açıdan da hayatıma büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.

Sanat yapmak isteyen ve bu röportajımızı okuyan İGÜ'lü arkadaşlarına tavsiyelerin nelerdir? 
Öncelikle röportajımızı okudukları için teşekkür ediyorum. Evet Sanat yapabilmek için belirli yeteneklerin olması gerekiyor ama yeteneğiniz yoksa bu sanat yapamayacağınız anlamına gelmiyor her sanat biraz tutku biraz yaratıcılık istiyor bunlar da sonradan kazanılabiliyor. Ülkemizde herhangi bir sanatı icraa etmek maddi açıdan zor bunu da biliyorum ve anlıyorum. Son olarak, herkesin bir gün sadece başarılı olduğu veya toplum tarafından dayatılan şeyi değil mutlu olduğu bir şeyi yapabilmesini diliyorum.