Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Program Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Çitekci, 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü hakkında konuştu.
Sağlık sektörü, insan yaşamının en büyük lokomotifi olarak yer almaktadır. En küçük bir rahatsızlanmada bireylere hizmet vermek için 7/24 hazır beklemektedir. İnsan hayatını her şeyin üstünde tutan sağlık sektörünün en büyük paydaşları olan sağlık çalışanları bu konuda bizlere çok büyük destek sağlamaktadır.

Türkiye nüfusu gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışa bağlı olarak sağlık alanında ihtiyaçlar da doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu süreçte Sağlık Reformlarının yapılması, hasta hakları gibi durumların daha çok gün yüzüne çıkmasıyla birlikte, sağlık merkezlerinde bir takım olayların yaşandığı gözlemlenmiştir. Yaşanan bu olaylarda Sağlık çalışanları hem fiziksel hem de psikolojik şiddete maruz kalmışlardır. Özellikle fiziksek şiddet olaylarında ciddi oranda artış söz konusu olmuştur. Yapılan araştırmalarda, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan hasta ve yakınlarının ifadeleri ve sözlü açıklamaları incelendiğinde, Hukuksal yönden hasta ve yakınlarının sağlık kuruluşlarında istedikleri gibi davranabileceklerini, hekim veya sağlık çalışanı konusunda seçme haklarının bulunduğunu ve isterlerse tüm hukuki haklarını kullanabileceklerini belirtmişlerdir. Bu ifadeler göz önünde bulundurulduğunda, hasta ve yakınlarının, sağlık reformu içerisinde belirtilen hakları, diğer çalışanların hakları yokmuş gibi ve sağlık çalışanlarının, hasta ve yakınlarının istekleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiği gibi bir algılamanın içinde bulundukları gözlemlenmiştir. Yaşanan bu olumsuzluklar, son yıllarda yeni yasal düzenlemelerle sağlık çalışanlarını koruyan bir taslak hazırlanarak sunulmuştur. Hazırlanan bu taslak daha da genişletilerek sağlık çalışanlarının çalışmalarını daha güvenli gerçekleştirebilmesi için faydalı olacaktır.

Her koşulda insan sağlığını ön planda tutan, bizlere değer veren sağlıkçıların, Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü Kutlu olsun.



Haberler

Tüm Haberler