Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Öz Geçmiş Hazırlama

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı olarak öğrencilerimiz için faydalı olacağını düşündüğümüz “Öz Geçmiş Hazırlama” konusuna yer vermek istedik ve bu konuda İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Nazlı Yüceol hocamıza sorularımızı yönelttik.
Öz geçmiş nedir, tanımlayabilir miyiz?

Öz geçmiş TDK’da “Bir kimsenin doğumundan yaşadığı güne kadar geçirdiği belli başlı evreleri içeren yazı, hayat hikâyesi, hayat öyküsü, yaşam öyküsü, hâl tercümesi, tercümeihâl, biyografi” şeklinde ifade edilmektedir. Üniversiteden mezun olduktan sonra ve bazı kurumlara staja başvurusunda bulunurken, kurumlar bizlerden öz geçmişimizi talep etmektedir. Öz geçmiş bireyin kendisini başvuruda bulunduğu kuruma karşı en iyi şekilde ifade etmesini sağlayacak şekilde hazırlanmalıdır. Çoğu zaman başvuru yaptığımız kurum yetkilileri ile bizler karşı karşıya gelmeden öz geçmişlerimiz bizleri ifade ettiğinden bu belgenin hazırlanışı özen gerektirmektedir.

Öz Geçmiş Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
 
Öz geçmiş kendi içerisinde birden fazla bölümü olan bir belgedir. Genel olarak bakıldığında bir öz geçmişte kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş tecrübesi/tecrübeleri, beceriler, sertifika bilgileri, dil bilgileri ve referanslar olmak üzere bölümler yer almaktadır.

Öz geçmiş hazırlarken eğitim, sertifika ve iş tecrübeleri kısmında genel olarak ters kronolojik sırayı takip etmek daha uygundur. Ters kronolojik sıra bugünden başlayarak geçmişe doğru gitmeyi ifade eder. Kişisel bilgiler kısmında özellikle kullanılan mail adresi hesabına dikkat edilmelidir.  Mümkün ise isim soy ismi içeren bir mail adresi tercih edilmelidir.
Eğitim bilgileri kısmında tüm eğitim hayatına yer vermeye gerek yoktur. Bu kısımda genel olarak lise ve üniversite bilgilerinin verilmesi yeterli olmaktadır. Üniversite eğitimi devam ediyor ise bu durumda başlangıç yılı ve (-) tire işareti kullanılarak “devam ediyor” şeklinde yazılmalıdır. Yeni mezun olarak iş başvurusu yapılacak ise kişisel bilgiler kısmında hemen sonra eğitim bilgilerine yer vermek uygun olacaktır.

İş tecrübesi kısmı için opsiyonel olarak staj bilgilerine yer verildiği durumlar olabilir. Ancak staj bilgilerine yer verilecek ise unvan/pozisyon kısmında mutlaka ‘stajyer’ ifadesi kullanılmalıdır. Stajyer olarak görev alınan birim, bu birimde yerine getirilen görevler ise maddeler halinde sıralanmalıdır. Kişi daha önce çalışma hayatında yer almış ise bu durumda çalıştığı kurum bilgisi, hangi yıllar arasında çalıştığı, kurumdaki unvanı ve daha sonrasında maddeler halinde kurumdaki görev tanımına yer vermelidir. Bu alanda yer alan bilgi hangi alanlarda tecrübe kazanıldığını ön plana çıkarmak açısından önemlidir.

“Sertifikalar ve Katıldığım Eğitimler” başlığı bireyin kendisini nasıl ve hangi alanlarda geliştirdiğini ifade etmek için önemlidir. Yalnızca kendi alanında spesifik eğitim ve sertifika programlarının dışında bir çok farklı alanda alınan eğitim, kişinin kendisini çok yönlü olarak geliştirmeye çalıştığı ile ilgili fikir verebilir. Bu noktada gerek uzmanlık alanları gerek ise özel ilgili alanları ile ilgili alınan eğitimler, katılım sağlanan etkinlikler, seminer, konferans vb. sertifikalı ve sertifikasız eğitimler kişisel gelişimi ön plana çıkarmak için önemlidir.
 
Öz geçmiş hazırlamadan önce kişinin kendisini değerlendirmesi fayda sağlayacaktır. Güçlü ve zayıf yönleri, geliştirdiği ve geliştirilmeye açık yönlerini tespit etmesi önemlidir. Bu sayede öz geçmişte neleri ön plana çıkartabileceğini tespit etmek kolaylaşacaktır.

Öz geçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gereken ön önemli konulardan bir diğeri ise yazım yanlışı yapmamaktır. Bu anlamda yazı gözden geçirilmeli, imla hataları ve anlam bütünlüğü yönünden uygun olduğuna emin olunmalıdır. Öz geçmiş için seçilen format da son derece önemlidir. İlk baktığımızda unutulmamalıdır ki gözümüze hitap eden şeyler bizi etkiler ve içeriğinde ne olduğu konusunda merak uyandırır. Tercih edilen tasarım, renkler ve bütünlük açısından güzel görünen bir öz geçmiş ile iş başvurusu yapılmalıdır.

Öz geçmiş için seçilen fotoğrafın bir iş başvurusu için uygun olduğundan emin olunmalıdır. Arkadaş ortamında, sosyal medyada kullanmak üzere çekilmiş, arka planı kalabalık, net olmayan veya ciddiyetten uzak fotoğraflar tercih edilmemelidir. Mümkün ise prezantabl bir görüntüye sahip olunan bir fotoğraf öz geçmişte kullanılmalıdır.

Referanslar başlığı genel olarak daha önce birlikte çalıştığınız ve sizi tanıyan eski yöneticiniz/amiriniz/şefiniz, yeni mezun iseniz sizi yakından tanıyan bir hocanız olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus öncelikle bu kişinin sizinle ilgili gerçekten bir fikrinin olması, ikincisi ise onu referans olarak gösterdiğinizden bilgisi olması ve buna onay vermesidir.
Unutulmamalıdır ki öz geçmiş bizi rakiplerimizden ayırmak ve bir adım ön plana çıkmak için kullanabileceğimiz ilk fırsattır ve bu fırsatı en doğru şekilde kullanmak üzere en doğru şekilde hazırlanmış olmalıdır. 




Haberler

Tüm Haberler