Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Ortez ve Ayak Ergonomisi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Merve Karaağaç, Ortez ve Ayak Ergonomisi Hakkında Bilgi Verdi.
Öğr. Gör. Karaağaç, İnsan ayağı, tüm vücudun temelidir ve ayakta dururken ve yürürken vücut ile zemin arasındaki temel bağlantıdır. Ancak uygun ergonomiye ve günlük çalışma hayatımızın yükünün çoğunu taşıyan insan ayaklarıyla olan ilişkisine çok az önem verilmektedir açıklamalarında bulundu.
Sözlerine “Ergonomi, aşırı kullanım yaralanmalarını en aza indirmek için ayağın "nötral duruşunun" gerekli olduğunu iddia eder. Uyumsuz bir ayakkabı, ayağın nötral hizalamasını değiştirerek stabilite ve güç kaybı ve potansiyel yaralanma ile sonuçlanabilir” şeklinde devam eden Öğr. Gör. Merve Karaağaç, bu konuda, örnek olarak uzun saatler boyunca topuklu ayakkabı giymek, ağır nesneler taşımak ve ıslak, kaygan yüzeylerde çalışmak ayakların işte maruz kaldığı tehlikelerden sadece birkaçı olduğunu dile getirdi.
Ortez müdahaleleri, mevcut patolojik durumları tedavi etmek ve aşırı kullanım yaralanmalarını önlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır ve ayrıca yürüme kinematiği ve uzay-zamansal parametrelerdeki değişiklikleri etkileyerek alt ekstremite yüklemesi üzerinde dolaylı etkilere sahip olabilir. Çeşitli ortez müdahalelerinin etkilerini ve ayakkabı tasarımıyla ilgili hususların alt ekstremite ve ayağın ergonomisi üzerindeki etkisini özetleyen ve gözden geçiren sınırlı literatür vardır.
Luximon ve arkadaşları 2014 yılında yaptıkları çalışmaya dikkat çeken Öğr. Gör. Karaağaç, metatarsal ped kullanımının, özellikle yüksek topuklu ayakkabılarla kullanıldığında ayağın plantar basınçları üzerinde etkisi olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Bunun nedeninin, plantar basıncın longitudinal arka ve topuk bölümü gibi diğer bölümlere aktarılmasına bağladıklarını, bu nedenle, yüksek topuklu ayakkabılar giyerken metatarsal pedlerin kullanılmasını önerdiklerini açıkladı.
Son olarak konforla ilgili, Finnestone ve arkadaşları 2004 yılında yaptıkları akademik çalışmayı vurgulayan Öğr. Gör. Karaağaç, “Yumuşak ortezlerin stabil ayak için uygun olduğunu ve itme aşamasında stabilizasyon gerektiren ayak için yarı sert ortezlerin uygun olduğunu göstermişlerdir. Bu çalışma ayrıca ayakkabı eklerinin ayakkabı konforunu artırdığı ve yaralanma sıklığını azalttığı hipotezini daha ileri götürmüş ve kanıtlamıştır.” ifadelerini kullandı.
Bu bilgilerden yola çıkarak, günlük hayatta özellikle ayakta çok vakit geçiren ve topuklu ayakkabı kullanan bireylerde; ayak yaralanmalarını en aza indirmek, ergonomi ve konforu arttırmak amacıyla metatarsal pedler, ortopedik taban destekleri gibi ortotik yaklaşımları kullanmanın yararlı olacağı sonucuna varabiliriz.




Haberler

Tüm Haberler