Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Optik Merkezlemenin Önemi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Bilgen Şimşek optik merkezlemenin önemi hakkında bilgi verdi.
Refraksiyon kusurlarının düzeltilmesine yönelik hekimlerin reçete ettiği gözlüklerin optisyen tarafından doğru merkezlenmemesi arzu edilen görme kalitesini sağlayamayacağı gibi, çeşitli komplikasyonları da beraberinde getirecektir.

Numaralı gözlük camlarında optik merkez, ışık ışınlarının kırılmadan geçmesini sağlayan, mercek üzerinde en kaliteli görüntünün elde edildiği noktadır. Görüntü kalitesi yüksek bu noktanın tespit edilerek hastanın pupilla merkeziyle çakıştırılması, doğru uygulamayı ifade etmektedir. Optisyenin cam montajından önce, seçilen çerçeveye göre hastanın odak noktalarını belirlemesi esastır.

Hastanın merkez dışından bakması, merkeze olan uzaklık ve diyoptrik değere bağlı olarak farklı güçlerde prizmatik etki yaratmaktadır.Şaşılık tedavisinde kullanılan prizmatik camlardaki etki, görüntünün bulunduğu yerden yukarıya, aşağıya, nasal ya da perifere doğru hareket etmesine  sebep olmaktadır. Bu durumda şaşılığı olmayan göz, şaşı bir bakış için zorlanmaktadır.
 
Yetişkinler görüntüdeki anomaliyi çoğu zaman fark edebilir.Ancak çocuklar için aynı durum söz konusu değildir. Özellikle çocuk gözlüklerinde ebeveynlerin daha bilinçli ve hassas olmalarını tavsiye ederim.




Haberler

Tüm Haberler