Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Dünya Tüberküloz Günü

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Ameliyathane Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Tuba Öz, Dünya Tüberküloz Günü'nü anlattı.
M. Tuberculosis basilinin Robert Koch tarafından keşfedildiğini hatırlatan Öğr. Gör. Tuba Öz, açıklamasına şöyle devam etti:

"24 Mart 1882 tarihinde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisinin yolu açılmıştır ve bu güne ithafen her yıl 24 Mart günü ‘‘Dünya Tüberküloz Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünyada Tüberküloz hastalığı ölüm sebebleri arasında ilk onda yer alan küresel bir halk sağlığı sorunudur. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin sağlıkla ilgili hedeflerinden biri de “2030 yılına kadar tüberküloz epidemisini sona erdirmek” olarak tanımlanmıştır. Bu amaçla; tüberküloz hastalığının önlenmesine yönelik olarak, belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde uzun yıllardır sürdürülen tüberküloz hastalığı ile mücadele programları sonucunda tüberküloz insidansı yüz binde 15,3’e düşürülmüştür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda New York'ta gerçekleştirilecek olan 2018 yılı Dünya Tüberküloz Günü teması "Tüberkülozsuz Bir Dünya İçin Liderler Aranıyor" olarak belirlenmiştir. Dünya Tüberküloz Günü, tüberkülozu sona erdirmek amacıyla yapılan çalışmaların arttırılması için tüm sağlık profesyonelleri için çok önemli bir fırsat olup enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi adına önemlidir" dedi.



Haberler

Tüm Haberler