Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 14 Mart Tıp Bayramı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) öğretim üyelerinden Dr. Ahmet Erkan Ünal 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.
"14 Mart Tıp Bayramının temelleri yenilikçi Osmanlı Padişahı II .Mahmut Döneminde atılmıştır. 14 Mart 1827 de Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire kurulmuş ve bu tarih ülkemizde Modern Tıbba geçiş yolunda ilk kilometre taşı olmuştur. Aynı bina içinde Tıphane ve Cerrahhane ayrı ayrı çalışmaktaydı. Tıp Eğitimi batıda olduğu gibi dört yıldı. Buradan mezun olan Hekimler Askeri Hastaneler ile ordu birimlerine Muavin Hekim olarak tayin edilirdi.

Orada çalışıp deneyim kazandıktan sonra serbest hekim oluyorlardı. 1836 yılına kadar Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda eğitim verdikten sonra bu tarihten sonra Sarayburnu’ndaki Otlukçu Kışlası’na taşındı. Üç yıl burada eğitime devam ettikten sonra  bu binanın yetersiz kalması sonunda Galatasaray’daki Enderun ağaları okulu tekrar elden geçirilip düzenlenmiş ve Tıbbiye 1839’da Galatasaray’a taşınmış ve bu okula Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane ismi verilmiştir. Bu okulun açılışı 1839 da yine II. Mahmut tarafından yapılmıştır. Eğitim dilinin Fransızca olması nedeniyle zamanla  hekim sayısında azalma olduğundan 1867’de Türkçe tıp eğitimi yapan Mekeb-i Tıbbiye-i Mülkiye (Sivil Tıp Mektebi) açılmış ve 1870 yılında da dersler Türkçeleşmiştir. Daha sonra 1894 yılında II. Abdülhamit’in emriyle Haydarpaşa’da  inşasına başlanan Tıbbiye Binası bitirilince 1903 yılında bu görkemli binaya taşınmış ve 1909 yılında bu binaya sivil  Tıbbiyenin de taşınmasıyla bu tarihte Darülfünun Tıp Fakültesi kurulmuş oldu.

Bu şekilde doğan tıbbiyelilik ruhu yalnız insanlara sağlık hizmeti vermekle kalmayıp  yurt savunmasında da önemli hizmetler vermiştir. Örneğin 1915 de Çanakkale’ye gidip orada 400 kişilik bir sınıf tümüyle şehit olmuş ve o dönem tıbbiyeden hiç mezun olmamıştır.

İlk Tıp Bayramı  14 Mart 1919 da işgal altındaki İstanbul’da Tıp öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde işgali protesto amacıyla yapılmış, öğrencilerin bu törenine Dr.Fevzi Paşa,Dr.Besim Ömer Paşa ve Dr.Akil Muhtar Özden gibi dönemin ünlü hocaları da katılmıştır. Bundan sonra da bu tarih artık Tıp Bayramı olarak kutlanır olmuştur. Daha sonraları 1976 da 14 Mart  ve sonraki bir hafta da TIP HAFTASI  olarak kutlanmakta ve bu bir hafta içinde birçok etkinlik yapılmaktadır.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

Şüphesizdir ki; ülkemizde Tıp Bayramının 14 Mart tarihinde kutlanması bu tarihi veriler ışığında çok anlamlı ve ulusaldır.

Hepimizin Tıp Bayramı ve Tıp Haftasını candan kutlar, gün ışığı gibi sağlıklı ve mutlu günler dilerim."
 

 



Haberler

Tüm Haberler