11 Nisan Dünya Parkinson Günü

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Fizyoterapi Program Başkanı Öğr. Gör. Tuğçe Yılmaz Dünya Parkinson Günü hakkında bilgi verdi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Tuğçe Yılmaz, "Dünya Parkinson Günü, Avrupa Parkinson Hastalığı Derneği tarafından desteklenmektedir. Parkinson Farkındalık Günü'nün amacı, Parkinson hastalığının farkındalığını artırmak, bu durumun daha iyi anlaşılmasını ve bir insanı nasıl etkileyebileceğini teşvik etmektir" dedi.

Parkinson hastalığı, hareketi etkileyen ilerleyici bir sinir sistemi bozukluğu olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Tuğçe Yılmaz, "Belirtiler yavaş yavaş başlar, bazen sadece bir yandan zar zor farkedilebilir bir titreme ile başlar. Titreme yaygındır, ancak hastalık da sık sık hareket sertliğine veya yavaşlamasına neden olur" ifadelerini kullandı.

PARKİNSON BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI ŞUNLARI İÇEREBİLİR

Yılmaz, açıklamasını şöyle devam etti: "Tremor. Bir titreme veya titreme genellikle uzuvda, genellikle el veya parmaklarınızla başlar. Hap yuvarlama titremesi olarak bilinen başparmağınızı ve işaret parmağınızı ileri geri sürtünebilirsiniz. Dinlenme halindeyken eliniz titreyebilir"

"Yavaşlayan hareket (bradikinezi). Zamanla, Parkinson hastalığı hareketlerinizi yavaşlatarak basit işleri zorlaştırıp zaman alıcı hale getirebilir. Yürürken adımların kısalır. Bir sandalyeden çıkmak zor olabilir. Yürümeye çalışırken ayaklarınızı sürükleyebilirsiniz. Sert kaslar Vücudunuzun herhangi bir yerinde kas sertliği oluşabilir. Sert kaslar ağrılı olabilir ve hareket alanınızı sınırlayabilir"

"Bozulmuş duruş ve denge. Duruşunuz sarkabilir veya Parkinson hastalığının bir sonucu olarak denge problemleriniz olabilir. Otomatik hareketlerin kaybı. Yürürken kollarınızı yanıp sönmek, gülümsemek veya sallamak dahil olmak üzere bilinçsiz hareketler yapma yeteneğiniz azalmış olabilir"