Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Sağlık Kurumları İşletmeciliği








 Pandemi Sürecinde Sağlık Yönetimi


Tüm dünyada ve Türkiye’ de etkili olan Covid-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiş olup özellikle sağlık kuruluşları ve yönetim kapsamında da ciddi anlamda ele alınması gerekmektedir.


Sağlık yöneticileri, tüm sağlık personelinin organizasyonunu, ülkenin pandemi süreçlerinin takibini, yönetilmesini, sonuçlarının değerlendirilerek paylaşılmasını, gerekli uyarıların ve çalışmaların yapılmasını ve planlanmasını, tanı, tedavi ve süreç kontrolünün yönetimini yapmaktadır. Pandemilerde en büyük sorumluluğa sahip olan sağlık sektörü yöneticilerinin dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır.

Bu kurallar:

1- Pandemi süreci ile ilgili öngörülü olma, birincil önlemleri alma,
2- Ortaya çıkan veya çıkacak olan durumlarla ilgili hızı karar verme,
3- Verilen kararları uygulamaya geçirme,
4- Sonuçlar üzerinde değerlendirmelerde bulunma,
5- Değerlendirmeler sonucu ikincil önlem alma ve süreçlerini gerçekleştirme,
6- Normale dönme süreçlerini planlama ve uygulamadır.

COVID-19 sürecinde ülkemizde ve tüm dünyada radikal önlemler alınmış ve alınmaya devam etmektedir. Sağlık yöneticileri, pandemi sürecinin her basamağında aktif olarak yer aldığından gerekli hazırlıkların yapılması, yürütülmesi ve yönetilmesinde önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Covid-19 pandemisi sürecinde tüm sağlık çalışanları ve sağlık yöneticileri büyük bir emek ile çalışmışlar ve çalışmaya devam etmektedirler. Bu emekleri için tüm sağlık çalışanlarına ve tüm sağlık yöneticilerine teşekkür ederim.

Öğr. Gör. Pınar Genç
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı