SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ

Soğuk havalarda yüz bakımını ihmal etmeyin

26.03.2019 Sal 12:47

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Pelin Özgünay, soğuk havalarda yüz bakımı hakkında bilgi verdi.

İGÜ SHMYO Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
Savunmasız kalmaya en çok maruz kalan cildimize yeteri kadar ilgi gösteriyor muyuz? Sanırım bu soruları sormaya başlayıp ne yapılması gerektiği hususunda harekete geçmeliyiz.

Kış aylarının soğuk ve rüzgârlı havası cildin nem seviyesini minimuma indirdiğinden aşırı kurumasına, pullanmasına, çatlamasına yol açarak bunlara bağlı cilt hastalıklarını beraberinde getirdiğini vurgulayan Öğr. Gör. Pelin Özgünay, "Olumsuz hava koşulları karşısında cildimize gerekli müdahaleleri önceden almak ve nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmek; durumu stabil yapacaktır" dedi.

Öğr. Gör. Pelin Özgünay, soğuk havanın olumsuz etkilerinden korunmak için cilt bakımının önemi kavranıp gerekli dermatolojik ürünler kullanılması gerektiğini açıklayarak şunları kaydetti:  "Ürün seçerken soğuk havanın yıpratıcı etkisini minimum seviyeye indirecek, yağ içeriğine ve onarıcı özelliğe sahip ürünler tercih edilmelidir. Soğuk havanın meydana getirdiği kuruluk; kırışıklıkları da beraberinde getireceğinden günlük, haftalık ve aylık bakımların daha da önemsenmesi gerektiğine işaret ediyor."

Öğr. Gör. Pelin Özgünay, "Kırışıklıklara ve kuru bir cilt oluşumuna engel olmaya yardımcı kullanılacak ürünler; serbest radikalleri önleyici, antioksidan özellikte içeriğe sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra ürünler, cildimizin koruyucu tabakası epidermisin derinliklerine nüfus ederken kalıcı bir nemlendirme sağlamalıdır. Dudak ve göz çevresine; A,E,C vitaminleri ile zenginleştirilmiş, yağ metabolizmasını denetim altına alan, canlandırıcı, nemlendirici, besleyici, cilde doping etkisi veren ürünler ile takviyede bulunulmalıdır. Nemini yitirmiş ve kırışıklığa meyilli veya maruz kalmış bir cilt; aloe vera gibi nemlendirici oranı yüksek bir temizleme sütü, ardından yine aloe vera ve deniz alastini özlü bir tonik, son olarak yoğun vitamin ve mineralli yapıya sahip, kolojen ve elastin lifleri toparlamaya yardımcı, onarıcı gündüz ve gece kremleri ile günlük bakımını tamamlamalıdır. Haftalık bakımlarda kış aylarının yıpratıcı koşullarını tetiklemeyecek özellikte peeling ve maske uygulamaları, ciltteki eksilenleri yerine koymaya yardımcı olacaktır. Tanecikli ve ovucu özellikte bir peeling yerine etki maddesini sindirerek cilde nüfus ederek bırakan yumuşak dokulu ve bitkisel özlü bir peeling ölü hücreleri çözmeye yardımcı olacaktır. Yine zengin bir mineral içeriğine sahip, cildi toparlayıcı ve zindelik verici bir maske haftalık bakımlarda etkili bir sonuç çıkaracaktır. Hücre yenilenmesine büyük ölçüde yardımcı aylık bakımlarla da cildin ihtiyacına uygun, güvenilir cilt bakım uzmanlarının bakım önerileri ve uygulamaları ciltteki en iyi sonucu ortaya çıkaracaktır" ifadelerini kullandı.

"Soğuk havalarda üşüyen vücudumuzu ısıtma ihtiyacı belirmekle birlikte çok sıcak su ile yapılan duşun iyi geldiğini düşünmek aslında bir yanlışı ortaya çıkarıyor. Sıcak su; cildin elastiki bağ dokusunu bozabileceği gibi cildi kurutarak mat görünmesine sebebiyet verir. Cilt sağlığının yanında saçların zamanından önce yıpranmasına ve kırılmasına yol açar. Ilık bir duşun ardından uygulayacağımız aloe vera, hindistan cevizi, susam yağı özlü losyon ve krem tarzı nemlendiriciler cildimizin kış aylarındaki ihtiyacını karşılayacaktır. Yine duş esnasında kimyasal banyo köpük ve jellerinin dışında dermatolojik içeriğe sahip ürünler tercih etmek yerinde olacaktır"

Öğr. Gör. Pelin Özgünay, "Cilt sağlığının korunmasında; kış aylarında yoğun mineral ve vitamin oranı yüksek besinleri tüketmek ve aynı zamanda cildimiz için kullanacağımız ürünlerin içerikleriyle de desteklemek oldukça önemli. Antioksidan bakımından yüksek vitaminli gıdalar tüketmek kış aylarında hastalıkların önüne geçebileceği gibi soğuk havadan tahriş olmuş cildi de onarır" şeklinde konuştu.