Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri








 Sağlıklı ve Güzel Bir Cilt İçin Doğru Beslenme


İstanbul Gelişim Üniversitesi Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Öğretim Görevlisi Aylin Koç, beslenmenin cilt sağlığına etkileri ve tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi verdi.


Tüm vücudumuzu kaplayan, vücudumuzu koruyan cildimiz, son derece kompleks ve mükemmel bir yapıya sahip, 1 mm kalınlığında ve katmanlardan oluşuyor. Vücudumuzun koruyucu örtüsüdür. Vücudumuzun dünya ile ilk bağlantısı deri yoluyla olur. Deri genel olarak üç bölümden oluşur: epidermis, dermis ve hipodermis. Kütikül en dış tabakadır ve ölü hücrelerden oluşur. Ortasında derimize rengini veren hücreler bulunur. Alt tabaka sürekli yenilenen hücrelerden oluşan bir yapıdır.
 
Cildimiz elbette iç ve dış etkenler dahil pek çok şeyden etkilenir. Özellikle gün içinde maruz kaldığımız çevresel etkiler, sahip olduğumuz hastalıklar, tükettiğimiz besinler ve aldığımız su miktarı cildimizi etkiler. Cildin ağızdan beslendiği ve dışarıdan desteklendiği unutulmamalıdır.
 
Besinlerin vücudumuzun her bölümü için farklı güçleri ve önemi vardır. Tükettiğimiz besinlerden oldukça fazla etkilenen cildimiz için doğru ve dengeli beslenmeliyiz. Doğru beslenme ile hem sağlıklı bir vücuda hem de sağlıklı bir cilde sahip olmak mümkündür. Doğru besinler tüketildiğinde cildimiz pürüzsüz, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur. Bu da sağlıklı bir kan dolaşımı ile mümkündür. Kan, cildimizin ihtiyacı olan tüm mikro besinleri taşırken, aynı zamanda tüm zararlı maddeleri de uzaklaştırır. Tükettiğimiz besinlerden etkilenen cildimiz için doğru besinleri tüketmeliyiz. Özellikle mevsim geçişlerinde, soğuk ve sıcak mevsimlerde gün boyu aktif olarak çalışan cildimiz için hangi besinler tüketilmelidir?

Su Tüketimi

Sağlıklı kan dolaşımı için su tüketimi çok önemlidir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan su, cilt hücrelerini de onarıcı etkiye sahiptir. Günlük olarak yeterli su tüketimi cildi nemli tutar ve kurumasını engeller.
 
Omega 3 ve Omega 6
 
Cilt dostu yağ asitleri olan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmeyen ve yemekle almak zorunda olduğumuz yağ asitleridir. Bu yağ asitleri cildin daha esnek, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Omega 3 ve Omega 6 yönünden zengin besinler yumurta, balık çeşitleri, ceviz ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
 
Domates
 
Güçlü bir antioksidan olan domates, cilt sağlığı için vazgeçilmez besinlerden biridir. Domateste bol miktarda bulunan likopen sayesinde ciltte kırışık oluşumunu engeller. Likopen ısı ile daha kolay salınan ve yağda çözünen bir maddedir. Özellikle hafifçe pişirilmiş ve üzerine birkaç damla zeytinyağı eklenmiş domatesler, daha güçlü bir likopen kaynağıdır.
 
Kefir
 
Bağışıklık sistemini güçlendiren kefir ayrıca içerdiği antioksidan bileşenler sayesinde cildi oksidatif strese karşı korur ve cildin yaşlanmasını geciktirir. Cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için günlük bir bardak kefir önerilir.

Portakal meyveleri

A vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Sadece portakal, mandalina veya greyfurt tüketmekle yetinilmemelidir. Narenciyelerin kabuklarında bulunan ve cilt kanserine karşı koruyucu etkisi olan 'd-limonen' adı verilen bu maddeden faydalanmak için narenciye kabuklarından yapılan doğal reçeller tüketilmelidir.
 
Brokoli

Çinko, A vitamini ve C vitamini gibi cilt sağlığı için önemli mineraller içeren brokoli, içerdiği lutein sayesinde cildin kurumasına ve kırışmasına neden olan oksidatif hasarın önlenmesine yardımcı olur. Lutein, özellikle salatalarda çiğ olarak tüketilen brokolide daha fazla bulunur.
 
Tüm bu besinlerin yanı sıra aslında doğadaki tüm besinlerin cilde faydaları vardır. Vücut fonksiyonlarımızın sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için sebze ve meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi ve günlük yeterli miktarda su tüketilmesi cilt ve vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.
 
Öğretim Görevlisi Aylin Koç