Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Radyoterapi








 COVID-19 Salgınının Kanserli Hastalar Üzerindeki Etkileri


Çin'in Wuhan kentinde ilk kez Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 30 Ocak 2019 da “uluslararası düzeyde acil halk sağlığı sorunu” ve 11 Mart 2020’de pandemi kabul edilen COVID-19, kanser tedavisi gören ve/veya görmüş gerek erişkin gerekse çocuk hastaları da olumsuz etkilemektedir.


Kanser terapisi alan veya tedavi süresi biten hastaların bağışıklık sistemleri baskılandığından enfeksiyona karşı daha duyarlıdırlar. Bu durum kanser tedavisi gören hastalar ve kanser geçirmiş olan kişiler COVID-19 pandemisinde riskli bir grubu oluşturmaktadırlar. Kanser hastalarında kansere ve/veya tedaviye bağlı olarak bağışıklığın baskılanması nedeniyle enfeksiyonlar sık görülür ve enfeksiyonlar ivedilikle tedavi edilmezse kalıcı birçok hasara ve hatta ölüme yol açabilirler.

Enfeksiyonlardan korunma ve maruziyetin en aza indirilmesinde kanser hastalarının tanı, tedavi ve takibinde görev alan başta onkologlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları ve idarecilerin önemi büyüktür. Bu nedenle tüm sağlık çalışanları ve hastalarla birebir temasta bulunan bakımlarına yardım eden yakınlarının özellikle el yıkama ve cerrahi maske takmak başta olmak üzere kişisel korunma önlemlerine en üst düzeyde önem ve öncelik verilmelidir. Bu süreçte kanser hastalarıyla ilgilenmekle görevli olan başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının pandemi servislerinde çalıştırılmaması önerilmektedir. Tüm tanı, tedavi ve takip süresince kanser hastalarını COVID-19 enfeksiyonundan koruyabilmek için ulusal ve uluslararası kılavuzlar, Sağlık Bakanlığının önerileri güncel olarak takip edilmeli ve bu bilgiler ışığında hareket edilmelidir.