Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Podoloji








 Siğil Nasıl Bulaşır?


Siğil, direk temas yolu ile bulaşan bir problemdir. Siğillerin uzun süreli tedavi edilmeden kalmasının, bulunduğu alanda kanserleşme riski olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden erken dönemde tedavi edilmesi uygundur.


Siğil, direk temas yolu ile bulaşan bir problemdir. Nadir olarak endirekt yollar ile de bulaşabilmektedir. Bulaş olduktan sonra hemen görünmez ve öncelikle virüs vücuda yerleşerek kuluçka dönemi tamamlanır. Bu dönem aylar sürebilmektedir. Siğil direk bulaş yolları arasında; havlu, bornoz ve terliklerin ortak kullanılması, ortak kullanım alanları olan havuz, kaplıca ve hamamlar riskli alanlardır. Stres seviyesi yüksek olan kişilerde, çok sıkı diyet uygulayanlarda, dengeli ve düzenli beslenmeyenlerde ve yoğun tempoyla çalışanlarda siğil bulaş riski daha fazladır.

SİĞİLLERİN TEDAVİSİ

Çocuklarda gözlenen siğillerin büyük bir bölümü tedavi gerekmeksizin zamanla kendiliğinden yok olmaktadır. Yetişkinlerde siğillerin kendiliğinden yok olması çocuklardaki gibi kısa sürede gözlenmeyebilir. Siğillerin uzun süreli tedavi edilmeden kalmasının, bulunduğu alanda kanserleşme riski olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden erken dönemde tedavi edilmesi uygundur. Siğil tedavisi için 100‘den fazla seçenek bulunmaktadır. Tedavi hastaların yaşı, siğil tipi, lokalizasyonuna göre değişiklik gösterir.

Cerrahi Olarak Siğil Tedavileri
  • Cryo-Lazer Uygulaması
  • Elektrokoter
  • Siğil eksizyonu