Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Podoloji








 Diyabetik Ayak Bakımı


Diyabetli bireylerde bacaklarda ve ayaktaki sinir işlevlerinin bozulması, ağrı, yanma hissi oluşması ve dokunma duyusunda azalma görülebilmektedir.


Diyabetli bireylerde bacaklarda ve ayaktaki sinir işlevlerinin bozulması, ağrı, yanma hissi oluşması ve dokunma duyusunda azalma görülebilmektedir. Diyabetli bireylerin özellikle dikkat etmesi gereken hususlar, ayaklarda nasır oluşumu, mantar kaynaklı deri problemleri, tırnak şekil bozuklukları, tırnaklardaki odunsu görüntü ve parmak ara ve altlarında su toplaması olarak sayılabilir. Nasırlar deride ülsere neden olabilmekte ve nasır için kullanılan ve asit içerikli bant ve solüsyonlar oluşan tabloyu daha da kötüleştirebilmektedir. Banyo sonrasında ponza taşı kullanımı ve törpüler de diyabetli bireylerde ek problemlere yol açabilmektedir. Bahsedilen sebeplerden ötürü diyabetli bireylerin ayak bakımı için mutlaka uzmana görünmesi ve düzenli kontrol yaptırmaları gerekir.

Diyabetik ayak bakımında yapılması gerekenler:

1) Ayakların her gün ılık su ile yıkanması ve parmak araları da dahil olmak üzere yumuşak bir havlu ile kurulanması gerekir.
2) Diyabetik ayak kremleri ile nemlendirme işlemi yapılmalıdır.
3) Ayakların düzenli aralıklarla çatlak ve yaralar açısından kontrol edilmesi gerekir.
4) Bireyin kullandığı ayakkabı, terlik ve çorapların çok dar ya da bol olmaması gerekir.
5) Nasır oluşumu varsa uzman kişilerce bakımının yapılması gerekir.
6) Ayak tırnaklarının düz bir şekilde kesilmesi gerekir.
7) Ayakkabı seçiminde rahat, deri tabanlı, yumuşak ve dikişsiz olan modellerin tercih edilmesi gerekir.