Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Podoloji








 Aşırı Terleme ve Tedavisi


Vücut ısı kontrolü (termoregülasyon) için gereken terlemenin aşırı miktarda olması “hiperhidroz” olarak isimlendirilir. Toplumda %2-3 oranında görülen rahatsız edici bir patolojidir. Ayak ve ellerde terleme “palmoplantar hiperhidroz” olarak bilinir.


Vücut ısı kontrolü (termoregülasyon) için gereken terlemenin aşırı miktarda olması “hiperhidroz” olarak isimlendirilir. Toplumda %2-3 oranında görülen rahatsız edici bir patolojidir. Ayak ve ellerde terleme “palmoplantar hiperhidroz” olarak bilinir. Koltukaltında terleme genellikle adölesan dönemde başlamasına karşın el-ayak bölgesindeki aşırı oranda terleme çocukluk çağında başlayabilir.

Tedavi

İyontoforez; el ve ayaktaki aşırı terlemenin tedavisinde kullanılan basit ancak etkili bir yöntemdir. Güçlü ter önleyici ilaçları kullanmış ancak çözüme kavuşamamış bireyler için uygun bir metoddur. Doğru ve kişiye özel ayarlanarak kullanıldığında, iyontoforezin avuç içi ve ayaklarda terleme problemi olan kişilerde %83’e ulaşan yüksek başarı oranı olduğu bilinmektedir. Son dönemde koltuk altı aşırı terlemeli kişiler için de iyontoferez cihazı geliştirilmiş ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

İyontoforezde, cilt üzerinden verilen elektrik akımını iletmek için ara madde olarak su kullanılır. İyontoforez etki mekanizması halen tamamen anlaşılmamış olsa da verilen akım ile su içerisinde bulunan minerallerin etkileşime girip cilt dış yüzeyinde kalın bir tabaka oluşturmak sureti ile ter çıkışının engellenmesi hedef amaçtır.