PERFÜZYON TEKNİKLERİ

Kardiyopulmoner Bypass

29.04.2019 Pzt 02:55

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Perfüzyon Teknikleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Koçdoğan Kardiyopulmoner Bypass hakkında bilgi verdi.

İGÜ SHMYO Perfüzyon Teknikleri
Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Koçdoğan, açıklamasına şu şekilde devam etti: "Kardiyopulmoner bypass (KPB) dünyada ve ülkemizde yaklaşık olarak 70 yıldır kullanılan ve birçok kalp operasyonlarının güvenle yapılabilmesine olarak sağlayan özel bir perfüzyon sistemi olarak tanımlanmaktadır. Son 20 yılda var olan teknolojik gelişmeler, Kardiyopulmoner bypass’ın güvenilir bir şekilde uygulanabilirliğini arttırmıştır."

"Kardiyo pulmoner bypass sırasında endotelize olmayan yüzeylerle sürekli olarak temas eden kan, sistemik enflamatuvar bir reaksiyonunun oluşmasına sebep olabilmektedir. Enflamatuvar yanıt, organizmada bir taraftan güçlü bir trombotik uyarı meydana getirirken, diğer taraftan da bir takım vazoaktif ve sitotoksik maddelerin üretilmesine ve kan içerisine verilmesine sebep olmaktadır."

"Hastalarda, kardiyopulmoner bypassa bağlı enflamasyon ve buna bağlı gelişen organ yetersizliği, preoperatif, intraoperatif ve postoperatif dönemde görülen morbidite ve mortalitenin en önemli sebeblerindendir."

"Kardiyovasküler cerrahide çalışacak tüm sağlık profesyonellerinin preoperatif, intraoperatif ve postoperatif dönemde gelişebilecek her türlü komplikasyonu önlemeye yönelik her türlü bilgi ve beceriye sahip olması beklenmektedir. Tüm bu gerekçelere dayanarak kardiyopulmoner cerrahi alanında uzman sağlık profesyonellerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır."