PERFÜZYON TEKNİKLERİ

Kalp Akciğer Makinasının Dünü Bugünü

25.03.2019 Pzt 03:54

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Perfüzyon Teknikleri Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Koçdoğan, Kalp Akciğer Makinasının dünü bugünü hakkında konuştu.

İGÜ SHMYO Perfüzyon
"Kalp-akciğer makinasının gelişimi açık kalp cerrahisinin gelişimi ile doğru orantılı olmuştur. Kalp-akciğer makinasını basit bir şekilde tanımlayacak olursak akciğerin ve kalbin normal fonksiyonu olan pompalama ve ventilasyon görevini geçici olarak yapan aygıtlardır.  Aslında ilk fikir 1813 yılında Gallois tarafından ortaya atılmıştır. İlk suni kalp-akciğer makinası Von Frey ve Gruber tarafından 1885’de yapılmıştır, fikirlerin bu kadar eski olmasına rağmen kalp-akciğer makinasının başarılı kullanımı 1953 de başlamıştır."

"Zaman aralığının bu kadar çok olmasının sebebi ise kan gruplarının bulunması, heparinin keşfedilmesi, modern anestezinin gelişmesi ile doğru orantılı olmaktadır. Heparinin bulunması vücut dışı dolaşımın kullanılmasına olanak sağladığı için modern kalp cerrahisininde kapılarını açmıştır."

"Uzun laboratuvar çalışmalarından sonra Philedelphia’dan Dr.John Gibbon 6 Mayıs 1953’de kalp-akciğer makinasının yardımı ile ilk başarılı intrakardiak operasyonu gerçekleştirdi. Her ne kadar bu ameliyatta kullanılan makine sadece birkaç ameliyatta daha kullanılmış olsa da makinenin iyileştirilmiş bir modeli, cerrahlar tarafından çok sayıda kardiyopulmoner ameliyatında kullanıldığı bilinmektdir. Bu ameliyatlar sayesinde kalp sorunları giderilebilmiş, kalp kapakçıkları tamir edilebilmiş ve aort anevrizması sorunları giderilebilmiştir. Günümüzde kardiyovasküler cerrahide yapılan son yeniliklerle bu alanda yetişmiş perfüzyonistlere ve perfüzyon teknikerlerine her geçen gün ihtiyaç artmaktadır."