PERFÜZYON TEKNİKLERİ

(ECMO) Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu

15.05.2019 Çar 09:33

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Perfüzyon Teknikleri Programı Öğr. Gör. Erhan Kiraz, (ECMO) Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu hakkında bilgi verdi.

İGÜ SHMYO Perfüzyon Teknikleri
Öğr. Gör. Erhan Kiraz, açıklamasına şu şekilde devam etti: "ECMO hayatı tehdit edici kalp ve akciğer yetmezliği olgularında, geçici süreliğine bu organların görevini üstlenen vücut dışı dolaşım tekniğidir. Bu tekniğin amacı vücuttaki oksijenden fakir kanı büyük bir toplar damardan aracılığı ile alıp, oksijenlendirdikten sonra atardamar ve/veya toplardamar aracılığı ile tekrardan dolaşım sistemine göndermektir"

"Kardiopulmoner bypass'ın bir türü olan ECMO, tedavi edici değil fakat tedavi süresince hastanın hayati fonksiyonlarını devam ettirmesini sağlar. İlk ECMO 1972 yılında kullanılmaya başlasada izlenen çalışmalar doğrultusunda mortalitenin yüksek olması sebebi ile uzun yıllar tercih edilmemiştir. 2009 yılında gelişen Domuz Gribi (H1N1) salgını sırasında ARDS (Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu) tedavisinde ECMO'nun mortaliteyi ciddi oranda azalttığının farkedilmesi  Avrupa ve Dünya'da yoğun bakımlarda sıkça tercih edilmesine sebep olmuştur"

"ECMO uygulamalarını ülkemizde ve dünyada yoğunbakım hekimleri, yoğunbakım hemşireleri ve perfüzyonistler tarafından kullanılmaktadır"