Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Patoloji Laboratuvar Teknikleri








 Meme Kanseri ve Önemi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Koçdoğan meme kanserinin öneminden bahsetti.


Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Koçdoğan meme kanseri, dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de kadınlar arasında en sık görülen türü olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık %30’unu oluşturmakta olduğu dile getirdi. Sözlerine “Meme kanserinin görülmesinde artışın ve giderek sıklığının artmasıyla birlikte, ancak kanserin erken evre de fark edilip tedavi edilebilmesi meme kanserinin önemini daha da arttırmaktadır. Meme kanserinde oluşumundaki en büyük risk faktörleri, ileri yaş, kadın olmak, aile öyküsünde meme kanseri, atipik hiperplazi, BRCA-1 ve BRCA-2 genlerinde mutasyon olarak bildirilmekle beraber beslenme şekli, sosyo-ekonomik durum, menstürasyon döngüsü, doğum, doğum kontrol hapları gibi birçok etkenden söz edilebilinir. Meme kanseri en fazla kadınlarda menopoz döneminde görülse de herhangi bir yaş aralığında ortaya çıkması mümkündür. Meme kanseri erkeklerde çok nadir de olsa rastlanması mümkün bir kanser türü olup, her 100 kadına karşın bir erkekte görülmektedir” diyerek devam etti.

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kaya Koçdoğan, meme kanserinin belirtilerinden şüphelenildiği takdirde hızla bir şekilde harekete geçilmesi gerekildiğini belirtti. “Kanser erken evrede (ilk evrede) teşhis edildiğinde; özellikle de meme kanseri tedavisinin başarıya ulaşması %90’ların üzerinde olmaktadır.  Meme kanseri, genellikle herhangi bir ağrıya yol açmadığı gibi en belirgin olan özelliği ise kadınların kendi kendine yaptıkları kontrollerde memede ele gelen kitledir. El ile muayene edildiğinde hissedilen kitle sadece meme dokusunda olmayabilir, aynı zamanda koltuk altında da olabilir. Kitlenin büyüklüğüne bağlı olarak meme ucu değişiklikleri, meme cildinde yara veya kızarıklık ve meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler meme kanseri başlıca belirtileri arasındadır. Meme kanseri belirtilerini bilmek meme kanserinin engellenmesi adına çok önemlidir. Bu belirtilerin herhangi birine rastlanması durumunda ise hekiminiz tarafından size mamografi taraması önerebilir.  Bu nedenle kişilerin kendi meme yapısını tanıması ve risk faktörlerini bilmesi gerekir. Meme kanseri belirtilerini fark edebilmek için her kadın 30 yaşından sonra kendi meme muayenesini yapmaya başlamalıdır. Kendimizce yapılan meme muayenesi reglinizin bitiminden 5 ile 7 gün sonra; regl görülmeyen kadınlar ise ayda bir elle muayene yapılıp herhangi bir kitle var mıdır kontrolü yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı kanserin önüne geçmekte ki en büyük etkidir.”