Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Ortopedik Protez ve Ortez








 Ortez ve Protez Tasarımının Önemi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Merve Karaağaç, ortez ve protezlerde tasarımın öneminden bahsetti.



Ögr. Gör. Merve Karaağaç, ortez ve protezin öneminden bahsederek, "Ortezler ve protezler, vücut segmentleri arasındaki yükleri destekleyen veya ilişkili hareketlere yardım eden/direnç veren pasif veya bir güçle çalışan eksternal cihazlardır" ifadesini kullandı.

Ortez veya protez cihazları gibi yardımcı teknolojiler yüzyıllardır var olmuştur. Ortez cihazları yalnızca immobilize etme, destek, düzeltme veya koruma sağlamak için değil, aynı zamanda kas-iskelet yaralanmalarını veya işlev bozukluklarını tedavi etmek için de yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Ögr. Gör. Merve Karaağaç, “1970'lerde, daha çekici bir görünüme sahip ortez cihazlarına olan talep nedeniyle, renkli kauçuk esaslı bir plastik film uygulanarak, ortez görünümünün ve konforunun iyileştirilmesine olanak tanıyan plastik kaplama gibi yeni teknikler geliştirilmiştir. 1980'lerin başlarında, popüler olarak 3D baskı teknolojileri olarak bilinen katkılı imalat teknolojileri yükselişe geçmiştir” dedi.

Tasarımın farklı disiplinler arası olması gerektiğini belirten Karaağaç, “Biyomedikal mühendisliği bağlamında, gelişmeler hastanın anatomik şekillerine uygun şekilde adapte olabilen kişiselleştirilmiş cihazlara olan ihtiyaç nedeniyle hızla gelişmiştir. Bu nedenle, hızlı prototipleme teknikleri orto-protez endüstrisinde yardımcı olabilir, çünkü bu cihazlar sadece rehabilite edici işlevlerini yerine getirmek için değil, aynı zamanda bu cihazların birçoğu kabarcıklanma, ülser veya rahatsızlık ürettiği için kullanımından kaçınmayı önlemek adına vücuda mükemmel bir şekilde uyum sağlamalıdır. Bu teknikler, spinal braceler, ekzoskeleton parçaları ve pasif ortezlerin imalatında zaten uygulanmaktadır. Günümüzde, rehabilitasyon cihazlarının çoğu ortez protez teknikerleri tarafından tasarlanmış ve el yapımıdır. Bu nedenle, ürünün kalitesi uzmanların becerilerine ve deneyimine bağlıdır. Üretim süreci, her konunun benzersiz yürüyüş dinamikleriyle eşleşen fonksiyonel özelliklere sahip ürünler elde etmek için zaman gerektirir ve uzmanın uzmanlığına bağlıdır. Bu nedenle, ortezler ve yardımcı cihazlar gibi ısmarlama ürünlere duyulan ihtiyaç, teknolojinin bu yüzyılın başındaki evrimi göz önüne alındığında açık bir ihtiyaçtır" diyerek tasarımın önemini vurguladı.