Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Optisyenlik








 Sağlık Okur Yazarlığının Desteklenmesinde Paydaş Olmak


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Bilgen Şimşek Sağlık Okur Yazarlığı hakkında bilgi verdi.


DSÖ göre sağlık okur yazarlığı, bireylerin sağlığını korumak ve geliştirmek için bilgiye ulaşma, anlama ve bu bilgiyi kullanma konusundaki bilişsel-sosyal beceri ve motivasyon düzeyleridir.(1)
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış çalışmada; ülkemizde her 10 kişiden 7’sinin sağlık okur yazarlığı düzeyinin düşük olduğu çıkarımına varılmıştır.(2)
İGÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Optisyenlik bölümü mezunlarımız, mesul müdür olarak görev yaptıkları müesseselerde, sağlık okur yazarlığının arttırılmasına dair üzerlerine düşen görevi yapan kıymetli sağlık hizmeti sunucularımızdandır.

Aldıkları kapsamlı anatomi, fizyoloji, göz hastalıkları ve optisyenlik eğitimleri sayesinde hasta bilincini arttırmak, reçete edilmiş refraktif sorunları ve rehabilitesine dair kapsamlı bilgilerin hastalarla paylaşımı noktasında gerekli desteği sağlamaktadır.

Optisyenlerimize yakın dönemde kamu hastanelerinde de görev yapma inkanı sağlanması, göz polikliniklerinde hekimin hasta ile daha kaliteli bir muayene süreci geçirmesine, sağlık okur yazarlığının eksikliği sebebiyle kronikleşen hastalıkların kontrol altına alınmasına, erken tanı ve teşhis konusunda hastalara destek olunarak ülkemizde göz sağlığının korunması alanında kayda değer bir bilinç oluşturacağına imkan sağlayacaktır.



Kaynakça

1-https://sggm.saglik.gov.tr/TR,57003/turkiyenin-saglik-okuryazarligi-duzeyi-olculdu.html#:~:text=Ara%C5%9Ft%C4%B1rmaya%20kat%C4%B1lanlar%C4%B1n%20TSOY%2D32%20ile,okuryazarl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20d%C3%BCzeyi%20yetersiz%20veya%20s%C4%B1n%C4%B1rl%C4%B1.

2-https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/SOYA%20S%C4%B0NCAN%20RAPORU.pdf