Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Optisyenlik








 Pandeminin Göz Sağlığına Etkisi


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Optisyenlik Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın pandemi sürecinin göz sağlığımızı nasıl etkilediğine dair açıklamalarda bulundu. Ayrıca, bu süreçte göz sağlığımızı korumaya yönelik önemli önerilerde bulundu.


COVID-19 pandemisinin yüksek bulaşıcılığı nedeniyle, dünya genelinde ve ülkemizde  panik ve tedirginlik oluşturmuştur. Bulaşı azaltmak ve salgını yavaşlatmak için eğitim süreçlerine geçici süre ile ara verilmiş, bunun yerine öğrencilerin uzaktan eğitim almaları desteklenmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın, Covid-19 pandemisi nedeniyle evde çalışmanın, online eğitim ve toplantılarda harcanan uzun saatlerin göz sağlığımızı olumsuz etkilediğini; gözlerde batma, yanma gibi şikayetlerin artış gösterebileceğini; ayrıca aydınlatmanın az yada fazla olması, dijital ekrana bakma sırasında göz kırpmanın azalması, göz yaşında azalma, uygunsuz mesafeler, kötü oturma duruşu, düzeltilmemiş görme problemleri gibi durumların şikayetleri artırdığını ifade etti. 

Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın “Özellikle bilgisayar başında çok uzun saatler geçiren kişilerde kapandıktan sonra gözlerde batma ve baş ağrısı görülebilmektedir. Tüm bunları basit önlemler ile azaltabiliriz” diyerek kolayca uygulayabileceğimiz basit önlemlerden bahsetti. “Bilgisayar ekranının konumunun uygun ayarlanması, bilgisayar ekranının üstten aydınlatılması, oturulan yerin yüksekliğinin ayaklar yere düz basacak şekilde ayarlanması, bilgisayarı uzun süre kullanırken gözlerin dinlendirilmeye çalışılması” gibi önemlerin uygulanabileceğini belirtti.

Ayrıca, “Tüm bunlara ilave olarak şikayetlerin artması durumunda ve mevcut bir göz probleminin olma ihtimaline karşı düzenli göz muayenesi yaptırmak için uzman hekime başvurmak önemlidir” diyerek uzman yardımı almanın da gerekli olabileceğini belirtti.