Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Optisyenlik








 Güneş Gözlüğü Seçiminin Püf Noktaları


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Optisyenlik Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın, güneş gözlüğü seçiminin püf noktalarını aktardı.


Güneş gözlüklerinin hem aksesuar hem de sağlık açısından kullanımının fazla olmasını dile getiren Aydın, açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Peki güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle kişinin yüz yapısına uygunluğu test edilmelidir. Güneş gözlüğü kişinin yüzüne tam olarak oturmalı, çok büyük yada çok küçük olmamalıdır. Kullanım sırasında çerçevenin yüzün herhangi bir bölgesine değmesi durumunda rahatsız edebileceğinden uygun çerçeve seçilmelidir. Ten rengi ve saç rengine uyum sağlayabilecek renkler tercih edilmelidir. Ayrıca yüzün ince veya yuvarlak olmasıda gözlük seçiminde göz önüne alınmalıdır."

"CE İŞARETİNE DİKKAT EDİLMELİ"

"Güneş gözlüğü seçiminde diğer kriterler;  gözlük camının kaliteli olması, tam UV koruması içermesi, CE işaretinin bulunması olarak sıralanabilir. Güneş gözlüğünün UV filtresinin olması gözün zararlı ışınlardan korunmasını sağlayacaktır. Güneş gözlüklerinin UV200, UV400 ve UV600 gibi kriterlerle ışığı durdurma etkisi belirlenir. Yansımanın fazla olduğu yerlerde; deniz kenarında, kar ışığında minimum UV400 korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş gözlüklerinin kullanım yerine göre cam rengi belirlenmelidir. Araç kullanırken sarı ya da pembe renkli cama sahip güneş gözlükleri trafik ışıklarındaki değişimleri ayırt etmenizi zorlaştırırken , yeşil, gri ve kahverengi camlar, bu renk saptırmasını en aza indirmektedir. CE işareti, Avrupa Birliği’nin, 1985’te oluşturduğu Yeni Yaklaşım konusunda bir ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne uygunluk işaretidir. Satın alınacak güneş gözlüğünde CE işareti olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Bol güneşli sağlıklı günler."