Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Odyometri








 Teleodyoloji


Teleodyoloji, küresel olarak ve Amerika Birleşik Devletleri'nde işitme sağlığı hizmetlerinde erişim sorunlarını ele almak için bir strateji olarak uygulanmaktadır.


Teleodyoloji, işitme sağlığı hizmetlerinin telekomünikasyon teknolojisi aracılığıyla uzaktan sağlanmasını ifade eder. Teleodyoloji ile servis hizmetleri eş zamanlı bir şekilde (video konferans) sunulabilir, bilgiler saklanabilir. Tanısal odyometri, işitme cihazı uygulamaları, koklear implant programlama ve yenidoğan işitme taraması dahil olmak üzere işitme sağlığı hizmetinin neredeyse her alanı teleodyoloji aracılığıyla uygulanmıştır.

Teleodyolojide, randevunun uygulamalı yönlerine yardımcı olması için hastanın yanında genellikle bir yardımcıya ihtiyaç vardır. Hastanın bulunduğu yerdeki bir yardımcı, hastanın başına kulaklık yerleştirmekten, test alanını sterilize etmekten ve video otoskopinin manuel yönlerini gerçekleştirmekten sorumlu olabilir. Teleodyolojinin uygulama aşamasındaki yardımcılar, randevu süresince hastanın bulunduğu yerde şahsen bulunan ve testin uygulamalı yönleriyle ilgili teknik destekten sorumlu kişilerdir.

Teleodyoloji Klinik Teknisyenleri

Teleodyoloji klinik teknisyenleri, uygun eğitim ve yeterlilik gösterildikten sonra, ASHA sertifikalı ve lisanslı bir odyolog gözetiminde hastaya test alanından uzakta olan hastalara destek sağlayan kişilerdir. Teleodyoloji klinik teknisyenleri, ek eğitime sahip bir odyoloji asistanı veya başka bir sağlık uzmanından (hemşire, asistan doktor vb.) oluşabilir. ASHA sertifikalı ve lisanslı bir odyolog gözetiminde teleodyoloji hizmet sunumunu destekler.


Öğr. Gör. Fadime Abuke Kılıç