Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi








 Güvenli Gıda Hepimizin Sorumluluğunda


İstanbul Gelişim Üniversitesi SHMYO Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı Öğr. Gör. Ezgi Genç "Dünyada gıdaya ilişkin sorunların çözümü gün geçtikçe önem kazanmaktadır" dedi.


Öğr. Gör. Ezgi Genç, gıda güvenliği ve halk sağlığının tüm ülkeler için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgularken, bunun sebebi olarak gıda kaynaklı hastalıkların yol açtığı insan kayıplarının yanında, iş gücü ve tedavi masraflarının ulusal ekonomiye getirdiği maddi yükün göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekti.

Gıda güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulunan hocamız, sözlerine şu şekilde devam etti:

“İnsanların sağlıklı olmaları, fiziksel gelişimlerini ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için güvenli gıdayı, yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Güvenli olmayan gıdaların tüketimi insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturur. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme kadar güvenli gıdaya ulaşmak da altı çizilmesi gereken konuların başında yer alır. Toplumun değişen tüketim alışkanlıkları, eğitim ve gelir düzeylerinin düşüklüğü, yetersiz veya yeterince uygulanmayan mevzuatlar, kontrol dışı gıda üretimi, çevre kirliliği ve gıda üretiminde yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili çeşitli faktörler gıda güvenliği riske atılabilmektedir.”

“Tüm bunlara ek olarak gıda ticaretinin küreselleşmesi, insanların yerel olarak aldıkları gıdalar yoluyla bile dünyanın başka yerlerine özgü patojenlere açık olmaları anlamına gelir.  Herhangi bir hastalığın ülkeler arasında taşınması kolaylaşmaktadır. Mikrobiyal floradaki değişiklikler yeni patojenlerin oluşumuna, eski patojenlerin yeni enfeksiyon faktörleri oluşturmasına, hastalıkların tedavisini daha da güçleştiren antibiyotik direncinin artmasına ya da olumsuz çevre koşullarında yaşama yeteneğinin gelişmesine yol açabilir. Gıdaların hazırlanmasında hijyen ve sanitasyon kurallarına uyulmaması, gıda yoluyla geçen hastalıkların insidansının artmasında rol oynamaktadır. Son zamanlarda mücadele ettiğimiz virüs salgını, gıda güvenliğinin ve gıda hijyeninin önemini bizlere bir kez daha hatırlatmıştır.”
“Gıdalar, çiftlikten sofraya kadar geçen aşamalarda gıda güvenliğinin yeterince sağlanmaması nedeniyle zararlı hale gelerek sağlık için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir. Gıda güvenliği, sağlıklı ve kusursuz gıda üretimini sağlamak amacıyla gıda ham maddesinin eldesi, üretimi, işlenmesi, saklanması, taşınması, dağıtılması ve tüketimi sırasında gerekli kurallara uyularak önlemlerin alınması olarak tanımlanabilir.”

Tarladan çatala kadar olan güvenli gıda prensibin de insan faktörünün önemini vurgulayan Genç, sözlerine şu şekilde devam etti :
“Unutulmamalıdır ki insan faktörü gıda ile içe içedir. Bizler hocalar olarak gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin hijyenik kontrol işlemlerine hâkim gıda güvenliğini bilen, tüketici sağlığını düşünen, teknik bilgi ve becerilere sahip elemanlar yetiştirmekle yükümlüyüz. Gıda üretiminde faaliyet gösteren iş insanları gıda hijyenini sağlamak ve bu konuda çalışma arkadaşlarına gerekli eğitimi vermekle yükümlüler. Tüketiciler güvenli gıda talep etmek ve bilinçli tüketiciler olmakla yükümlüler. Bu sorumluluk hepimize aittir.”