Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Fizyoterapi








 Lenfödem ve Tedavisi


Fizyoterapist Öğr. Gör. Ferit Akkurt Lenfödem Hakkında Bilgi Verdi.


 
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Öğr. Gör. Ferit Akkurt “Lenfatik dolaşım son yıllarda vasküler sistem içerisinde yerini almış olup dolaşımın önemli bir bölümüdür. Lenfatik sistem, vücudun savunma sistemi olup lenfa, lenfositler, lenf kapiler ve damarları, lenf nodları, tonsiller, dalak ve thymus bezi gibi anatomik yapılardan oluşur. Ayrıca sindirim sisteminden yağların ve diğer maddelerin emilmesine de yardım eder.”
 
Lenfatik sistemin temel işlevi dokuların sıvı dengesinin ayarlanmasını sağlanması olduğunu söyleyen Akkurt. “Her gün yaklaşık 30 litre sıvı kan kabillerinden hücreler arası (interstisyum) alana geçiş yapar. Bunun 27 litresi tekrar kan kapilerine geri döner. Hücreler arası sahada kalan yaklaşık 3 litrelik sıvı lenf kapilerindeki lenfadır.” dedi
 
Sözlerine, Lenfa, lenf damarı yolu ile uzun bir yol izleyerek belirli noktalarda venöz sisteme taşınarak dolaşım sistemine geri döner.Lenfatik sistem hastalıklarının en önemli belirtisi ödemdir. Ödem interstisyel sıvının aşırı birikmesidir. Her organ ya da dokuda ve periferde ödem olabilmektedir. Ödem temel olarak mikrovasküler (kapiller ve venül) filtrasyonunun o dokudan olan lenfatik drenajı aşması sonucunda gelişir şeklinde devam eden Akkurt, Lenfödeminin temelinde yatan sorun lenfatik sıvı iletimindeki sorunu olduğunu ve genel olarak lenfödemin primer ve sekonder olarak iki ana nedenle geliştiği düşünülmekte olduğunu söyledi.
 
Tedavisine yönelik ise “Lenfödemin tedavisi zordur. Eğer ödem kontrolsüz bırakılırsa yavaşça ilerler ve günlük hayatı sınırlandırabilecek bir hale gelebilir. Lenfödem tedavisinde ne yazık ki etkin bir ilaç yoktur ve bu nedenle yaygın olarak kompleks boşaltıcı fizyoterapi yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Bu tedavi yöntemlerini bu konuda eğitim almış uzman fizyoterapistler yapmaktadır.” Şekinde açıkladı.
 
Kompleks boşaltıcı fizyoterapi Faz1 ve Faz2 olarak ayrılır.
 
Faz1 tedavi yönteminde ödemin manuel drenajını, bölgenin bandajlamasını, egzersiz, cilt bakımı ve eğitimi içerir.
Faz2 tedavi yönteminde bölgenin bası giysisi kullanılarak kontrol altına alınması, egzersiz ve cilt bakımın içerir.
 
Bu tedaviler hastalara ömür boyu uygulanır. Yapılan bu tedaviler ve eğitimler sayesinde hastalar günlük yaşamlarında zorluk çekmeyerek hayatlarını rahat bir şekilde devam ettirebilir. Aksi halde hastalarda lenfödem ilerleyici şişliklere neden olabilir diyerek tedavi yöntemlerini açıkladı.